Читај ми!

Штрајк адвоката продужава притворе

Због штрајка адвоката боравак у притвору много је дужи него што би требало. Адвокати тврде да за то нису одговорни. Међутим, у предметима који се воде пред само једним судом у Београду, у притвору је више од 350 особа, од којих већина има право да тражи да се брани са слободе.

Протест адвоката је затворио суднице, али и притворске ћелије. Због тога око 60 притвореника у Централном затвору тражи помоћ заштитника грађана, односно заштиту људских права која су, како наводе, угрожена због одлагања суђења.

Пред Вишим судом у Београду за последња два месеца одложено је 320 предмета – пред редовним 310 притворских предмета, а у Посебном одељењу за ратне злочине и организовани криминал – 10.

"Када је притвор одређен због постојања околности да би окривљени могао да утиче на сведоке, саучеснике, прикриваче, а та лица не могу да буду саслушана управо због тога што браниоци нису присутни на главном претресу, у таквој ситуацији не постоји могућност да се окривљеном укине притвор", каже Бранислава Пузић, портпаролка Вишег суда у Београду.

Адвокати који су у протесту, међутим, тврде да то није њихова кривица и да минимум процеса рада не угрожава људска права. Подсећају да је адвокатима дозвољено писање жалби и тврде – одлука о притвору не зависи од адвоката.

Драгољуб Ђорђевић, председник Адвокатске коморе Србије, објашњава да присуство адвоката суђењима на спада у редовне делатности минимума процеса рада.

"Коначна одлука о притвору се налази увек у рукама такозваног КВ већа надлежног суда. Ми смо са нашим клијентима у контакту веома често‚ посећујемо их, одлазимо код њих, јер то је у складу са минимумом рада, припремамо их за одбрану", каже Ђорђевић.

Поједини адвокати чији су клијенти у притвору, упозоравали су да минимум процеса рада током протеста мора да подразумева притворске предмете и предмете у којима су оштећени или окривљени малолетници.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво