Читај ми!

Преминуо генерал Вељко Кадијевић

Пензионисани југословенски генерал Вељко Кадијевић преминуо је у Москви у 89. години, сазнаје РТС.

Вељко Кадијевић рођен је у Главини Доњој код Имотског 21. новембар 1925. Са 18 година приступио је партизанима и постао комуниста.

По завршетку Другог светског рата Кадијевић је завршио Вишу војну академију ЈНА и Ратну школу ЈНА.

Усавршавао се и у Америци где је 1963. завршио Колеџ за команданте и генерале америчке војске. Носилац је многобројних југословенских одликовања. Изјашњавао се као Југословен.

Био је савезни секретар за народну обрану од 1988. до 1992. године, и начелник Штаба врховне команде оружаних снага СФРЈ.

Био је на челу армије 1991. кад су вођене војне операције у Вуковару и Дубровнику због чега је против њега у Хрватској подигнута оптужница.

Од 2001. године живео је у Москви, а 2008. добио је руско држављанство.

У својој књизи Контраудар - Мој поглед на распад Југославије, објављеној у Москви, Вељко Кадијевић оптужио је Вашингтон да је био главни координатор распада Југославије.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво