Обележен Дан оклопних јединица

Припадници оклопних јединица Војске Србије обележили су свој дан, 31. октобар, у знак сећања на тај датум 1941. када су први пут устаничке јединице употребиле два тенка у борби за ослобођење Краљева.

У касарнама Прве бригаде "Бачка" у Бачкој Тополи и "Бошко Палковљевић Пинки" у Сремској Митровици војничком свечаношћу и дефилеом јединица обележен је Дан рода оклопних јединица, јавља Танјуг.

Током година оклопне јединице – тенкови и разне врсте транспортера су усавршавани, али су задржали значају улогу у испуњавању задатака оружних снага, посебно у подршци пешадији приликом офанзивних дејстава.

Оклопне јединице у Војсци Србије распоређене су у тенковске и механизоване батаљоне, а задржани су углавном најмодернији тенкови М-84 и нешто мањи број популарних Т-72.

Припадницима оклопних јединица војне празника честитали су министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Гашић је навео и да "стручност, одговорност, професионализам и оспособљеност припадника тог рода доприноси изградњи, развоју и афирмацији тенковских и механизованих јединица Војске Србије".

Генерал Диковић је истакао да су припадници окплопних јединица успешном реализацијом задатака у протеклом периоду и стручним радом, пружили допринос развоју и афирмацији тог рода Војске Србије.

У оквиру обележавања празника, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић примио је делегацију рода оклопних јединица коју је предводио командант Треће бригаде Копнене војске бригадни генерал Желимир Глишовић.

Свечаности су присуствовали бројни гости из друштвеног, културног и верског живота два града.

број коментара 0 Пошаљи коментар