Читај ми!

Мост Земун - борча и званично Пупинов мост

На седници Скупштине града Београда одлучено је мост Земун - Борча понесе име великог српског научника и проналазача Михајла Пупина. Полемика одборника ДС-а и ДСС-а о "Београду на води". Скупшина одлучила и да се повећа закупнина пословног простора у власништву града. Именовани су и нови директори установа и предузећа.

Одборници су једногласно одлучили да мост Борча - Земун добије назив Михајло Пупин, усвојивши предлог Комисије за споменике и називе улица и тргова у Београду, јавља Танјуг.

Председница Комисије Јасмина Митровић Марић рекла је да су име моста изабрали Београђани у оквиру кампање која је спроведена уз помоћ телевизије Студио Б.

"Направили смо кампању уз помоћ Студија Б у којој су Београђани бирали како треба мост да се зове и како смо очекивали победио је Михајло Пупин. То је логично у години у којој се прославља 160 година од његовог рођења", рекла је Марићева.

Шеф одборничке групе ДС Балша Божовић рекао је да је веома важно да се пројекти које је у свом мандату започела та странка у року и заврше.

"То је у интересу свих грађана у Београду. Мислим да је веома значајно да оно што чини град Београд подрже сви одборници“, рекао је Божовић и истакао да је Пупин Србин који је имао најбогатију биографију.

Одборницима се обратио и Радомир Наумунов у име ДСС и рекао да је важно да великани као што је Пупин "које смо изнедрили" улазе у географске појмове, подсећајући да је влада 2006. године аеродрому дала име по још једном српском великану Николи Тесли и да ће та одборничка група подржати предлог.

"Ово је свечан тренутак и сви одборници треба да подрже име тог моста", казао је Наумов.

Зоран Алимпић из ДС критиковао је начин избора имена моста истакавши да се не зна ни колико је грађана гласало за предлог да овај мост носи Пупиново име.

"Зашто се име бирало само електронским путем кад немају сви грађани ту могућност и да ли је било још предлога?", упитао је Алимпић.

На то му је Марићева одговорила да не треба сумњати да су грађани сами изабрали име моста Земун - Борча.

"Дошли су нам предлози од различитих удружења, фондација, грађана. Немојте сумњати да су грађани бирали", рекла је она и додала да нису лобирали да се тај мост зове Пупинов.

Полемика одборника о "Београду на води"

Скупштина града Београда усвојила је и неколико планова генералне регулације, а предлог регулације уличне мреже у Старом насељу у Железнику поново је отворило полемику између ДС и ДСС о пројекту "Београд на води".

Зоран Алимпић из ДС затражио је од заменика градоначелника Београда Андреје Младеновића да каже који је став ДСС-а о пројекту "Београд на води" с обзиром на то да је председница те партије Санда Рашковић Ивић недавно рекла да ДСС не подржава тај пројекат.

Младеновић је истакао да је та странка увек на "чистини", да су део коалиције и да су у предизборним и изборним плановима увек имали уређење Савског амфитеатра.

Поручио је и да ДСС остаје и даље при том ставу и да се нада да ће почетком следеће године кад почне реализација "Београда на води" сви заједно у томе учествовати.

"Нећемо из тога изаћи", поручио је Младеновић.

Скупштина града Београда донела је одлуку и да се повећа висина закупнина пословног простора у власништву града, што је критиковао Зоран Алимпић из ДС, поручивши да ће оне бити скупље два до три пута те ће натерати закупце да из њих изађу.

Према одлуци, закупнине пословних простора који се налазе у екстра зони, а у власништву су Града Београда поскупеће за 50 одсто, рекла је секретарка Секретаријата за имовинско-правне послове Славица Савичић.

Савичићева истиче и да ће град уместо досадашњих девет зона имати пет - четири и једну екстра зону, те да ће од тога у буџету града следеће године бити уштеђено 100 милиона динара.

Алимпић је критиковао то што се број зона смањује истакавши да то штети закупциама, јер ће им кирија бити већа.

"Некима ће кирија бити већа по два три пута. То мислим за локале и магацине који су разврстани на екстра зону", рекао је Алимпић и додао да је проблематично то што формално постоји жеља да се побољша атмосфера за привређивање, а дажбине се стално повећавају.

Одборници су усвојили и Одлуку о изменама одлуке о условима и начину располагања становима изграђеним према пројекту изградње 1.100 станова у Београду, којом се брише радни стаж као основ за утврђивање реда првенства.

Нови директори предузећа и установа 

Одборници Скупштине града Београда разрешили су и именовали на данашњој седници директоре неколико предузећа и установа чији је оснивач град.

На место директора Градског завода за хитну медицинску помоћ именовали су досадашњег в.д. Горана Чолаковића.

На место директора Дома здравља "Врачар" постављен је досадашњи в.д. директора те установе Драган Дашић.

Ратко Вукелић разрешен је вршиоца дужности директора библиотеке "Димитрије Туцовић", а на његово место именована је Јасмина Иванковић.

На чело библиотеке "Милутин Бојић" постављен је Јовица Кртинић, досадашњи в.д. директора те установе, док је на чело библиотеке "Влада Аксентијевић" постављена Ивана Јаношевић, која је била в.д.

Педагошки музеј убудуће ће водити Божидар Зејак, уместо досадашњег в.д. директора Немање Антовића.

Сузана Анастасов Марковић именована је за директора Центра за културу "Сопот", која је до сада била в.д. те установе. Центар за културу "Гроцка" уместо в.д. Бојана Милосављевића водиће Зорица Атић.

На место в.д. директра Центра за ликовно образовање именован је Драган Кићовић уместо досадашњег в.д. Весне Богуновић.

На делу седнице затвореном за јавност одборници су распарављали о цивилној заштити у главном граду и току обнове Обреновца.

Одборник опозиционе Демократске странке Балша Божовић рекао је да је тражена затворена седница, како би се расправљало о свим пропустима надлежних током мајских поплава, али и како се води обнова Обреновца.

"Имамо информације да се са обновом кућа стигло до темеља, дакле да није завршено у обећаном року. Људи и даље живе у колективним центрима и чекају на ред за паштету", рекао је Божовић. 

Следећу седницу на којој ће се расправљати о ребалансу буџета председник београдског парламента Никола Никодијевић најавио је за четвртак, 30. октобар, након што се усвоји ребаланс републичког буџета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво