Читај ми!

Синдикати просветара у штрајку

Незадовољни најавом смањења плата у оквиру владиних мера штедње, четири највећа синдиката просвете протестовала у Београду. Према подацима ресорног министарства, у Србији не ради 25 одсто школа.

Припадници четири највећа синдиката просвете протестовали су на Тргу Николе Пашића и још једном позвали Владу и министра Срђана Вербића да им не смањују плате у оквиру владиних мера штедње.

На протесту испред Дома синдиката, председник Гранског синдиката просвете "Независност" Томислав Живановић захвалио се окупљенима који су дошли да поруче власти да је "просвета у катастрофалном стању" и да просветни радник није више радник него "просветни јадник", преноси Танјуг.

Бранислав Павловић из Синдиката образовања Србије рекао је да је Европска конференција синдиката упутила писмо премијеру Александру Вучићу и министрима финансија и просвете, Душану Вујовићу и Срђану Вербићу, у коме траже да се просвета изузме из смањења плата.

"Ми ћемо следеће недеље донети одлуку о наставку активности. У опцији је штрајк с тоталном обуставом рада. Претпостављам да ћемо донети одлуку о скраћеним часовима" каже Павловић. 

Председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић изјавио је да је од јутрос више од 1.000 школа у Србији делимично или потпуно обуставило рад. 

"Према подацима Уније синдиката просветних радника Србије од десет часова, у штрајку је 435 школа од чега је 330 потпуно обуставило рад а 105 школа ради са минимумом процеса рада. Од осталих синдиката имамо потврду да је одзив на обуставу рада добар па рачунамо да преко 1.000 школа широм Србије учествује у штрајку", рекао је Матијевић за агенцију Бета

Од око 1.760 школа у Србији, у потпуној обустави рада је 435 установа, 25 одсто, а 75 процената ради, укључујући и 304 школе које раде скраћено, 30 минута, рекао је помоћник министра просвете Зоран Костић и објаснио да изгубљени часови морају бити надокнађени. 

Како је прецизирао Костић, о броју школа које су потпуно обуставиле рад, Министарство је добило податке од школских управа.

У Поморавском округу, од 52 основне и средње школе потупуна обустава рада је у шест школа, а садам школа раде скраћено, рекао је за Танјуг начелник Школске управе за тај округ Живота Старачевић.

Од 54 основне и средње школе у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, у само три су били скраћени часови, објавио је новопазарски Радио Сто плус.

Синдикати тврде да часова није било у 807 школа, а да је у 288 скраћена настава.

У појединим школама где наставници нису чланови синдиката настава се нормално одвијала. Било је и случајева да у истој школи протестују на различите начине.

Директор Хемијско-медицинске школе из Вршца Воја Стојановић каже да школа ради, да се звони 45 минута, али да има случајева да се излази након 30 минута.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи