Велики школски час у Шумарицама

У знак сећања на више од три хиљаде цивила стрељаних у Крагујевцу, у спомен-парку "Крагујевачки октобар" одржан је молебан, а потом и Велики школски час, коме су присуствовали председник Србије Томислав Николић, министри, амбасадори и делегације 14 градова-побратима Крагујевца.

Нацистички окупатори су 21. октобра 1941. године у Крагујевцу, у знак одмазде за губитке међу немачким војницима, стрељали више од три хиљаде цивила, међу којима су били и ђаци виших разреда гимназије и њихови професори.

Великим школским часом, Крагујевац и ове године свету шаље поруку да се никада и нигде не понови такав злочин из Другог светског рата, када су немачке окупационе снаге у том граду и његовој околини страљале хиљаде недужних мушкараца, жене и деце, међу којима су били и ђаци и професори Гимназије.

У оквиру Великог школског часа, крај споменика "Пето три" изведен је музичко-сценски програм сачињен од делова из више од 30 поема и драма које су написали домаћи и страни аутори у знак сећања на стрељане у Крагујевцу у Другом светском рату.

Избор делова из поема и драма, изведених у протекле три деценије на Великом школском часу, приредио је крагујевачки књижевник Видосав Стевановић.

На суђењу у Нирнбергу прихваћено је да је у Крагујевцу стрељано око 7.000 цивила, док савремена истраживања говоре да је стрељано 2.792 грађанина, зато што за толико особа располажу подацима - ко су, где су и када рођени, и чиме су се бавили.

Међу стрељанима је било 270 деце, од којих је најмлађи имао 11 година.

Од 2011. године, 21. октобар је и државни празник, а за Крагујевац је и посебан датум који се обележава бројним манифестација током октобра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво