Велики школски час у Шумарицама

У знак сећања на више од три хиљаде цивила стрељаних у Крагујевцу, у спомен-парку "Крагујевачки октобар" одржан је молебан, а потом и Велики школски час, коме су присуствовали председник Србије Томислав Николић, министри, амбасадори и делегације 14 градова-побратима Крагујевца.

Нацистички окупатори су 21. октобра 1941. године у Крагујевцу, у знак одмазде за губитке међу немачким војницима, стрељали више од три хиљаде цивила, међу којима су били и ђаци виших разреда гимназије и њихови професори.

Великим школским часом, Крагујевац и ове године свету шаље поруку да се никада и нигде не понови такав злочин из Другог светског рата, када су немачке окупационе снаге у том граду и његовој околини страљале хиљаде недужних мушкараца, жене и деце, међу којима су били и ђаци и професори Гимназије.

У оквиру Великог школског часа, крај споменика "Пето три" изведен је музичко-сценски програм сачињен од делова из више од 30 поема и драма које су написали домаћи и страни аутори у знак сећања на стрељане у Крагујевцу у Другом светском рату.

Избор делова из поема и драма, изведених у протекле три деценије на Великом школском часу, приредио је крагујевачки књижевник Видосав Стевановић.

На суђењу у Нирнбергу прихваћено је да је у Крагујевцу стрељано око 7.000 цивила, док савремена истраживања говоре да је стрељано 2.792 грађанина, зато што за толико особа располажу подацима - ко су, где су и када рођени, и чиме су се бавили.

Међу стрељанима је било 270 деце, од којих је најмлађи имао 11 година.

Од 2011. године, 21. октобар је и државни празник, а за Крагујевац је и посебан датум који се обележава бројним манифестација током октобра.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 21. окт 2014, 23:21) - anonymous [нерегистровани]

Да се не заборави

Надам се да нам се више неће понављати овакве несреће и порази.

(уторак, 21. окт 2014, 15:18) - anonymous [нерегистровани]

Pokoj dusama mucenika srpskih

Na zivima je da ih nikad ne zaborave.

(уторак, 21. окт 2014, 14:45) - anonymous [нерегистровани]

školski čas

Ako Bog da da se ovako nešto nikada ne zaboravi i ne ponovi. Pitanje da li je nas drugi svetski rat išta naučio, pa nam donese devedesete, pa stradašmo od ruke istih.
Jako pohvalno od nemačkog ambasadora što je prisustvovao, međutim godišnjica ove tragedije nije povod za reklamiranje puta u eu, nego čak i jako neukusno.

(уторак, 21. окт 2014, 14:31) - Milan [нерегистровани]

Da se nikad ne zaboravi

Uvek moramo negovati sećanje na sve stradale od ruku zločinaca i moramo svetu dokazati da se Srbija borila na pravoj strani. Vječnaja pamjat svim stradalima.

(уторак, 21. окт 2014, 12:39) - aleksandar [нерегистровани]

sale

Neka im je večna salav djacima iz kragujevca