"Око живота" у Галерији РТС-а

Изложба фотографија "Око живота" на којима су представљене особе оболеле од мултипле склерозе у њиховим свакодневним животним активностима отворена је у Галерији РТС-а. Више од 7.000 особа болује од мултипле склерозе у Србији, док је на лечењу свега 10 одсто пацијената.

Изложбу приређену поводом 40 година постојања Друштва мултипле склерозе Србије отворио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који објашњава да мултипла склероза не може да се лечи, али да непажња, грубост и неразумевање друштва могу, преноси Танјуг.

Наводећи да четири деценије рада Друштва није мало, истиче да се за то време променило много тога, односно да су неки људи сазнали оно што нису знали о тој болести, о њеним последицама, оболелима, али и о њиховим породицама.

"Борба за бољи живот и бољи положај оболелих јесте борба за квалитет живота свакога од нас, јер је уређено људско друштво које води рачуна о слабијима заправо друштво које води рачуна о сваком свом припаднику", истиче Вулин.

Каже и да мултипла склероза није нешто што може да учини човека невидљивим, нити може човеку да одузме право да воли, да се бори, живи и учествује у свакодневном животу.

"Можда не можемо да лечимо болест, али друштво можемо и то од непажње, неразумевања, бахатости и немишљења о онима којима је помоћ потребна", поручује Вулин.

Према његовим речима, министарство ће и убудуће сарађивати са удружењем борићи се да пројеката буде више, положај оболелих и њихових продица мало бољи, а разумевање друштва веће.

Председница Друштва мултипле склерозе Србије Јасмина Брајковић истиче да је циљ да се скрене пажња јавности на око 7.000 оболелих и да се унапреди квалитет њихових живота.

Упозорава да особе са мултиплом склерозом у Србији нису лечене у складу са званичним препорукама.

"Веома мали број је на првој линији одбране, односно интерферонској терапији. Данас се у Србији интерфероном лечи мање од 10 одсто оболелих", објашњава Брајковић.

Додаје да се велики број оболелих лечи том терапијом захваљујући донацијама Фармацеутских кућа.

Оцењујући да је малом броју оболелих доступна стандардна терапија истиче да се ниједна особа оболела од мултипле склерозе не лечи другом генерацијом лекова који битно успоравају прогресију болести.

Каже да је проблем и аспект рехабилитације који није добро организован, али и запошљавање особа са инвалидитетом.

Брајковићева додаје да се закон који регулише ту област слабо или никако не примењује.

Изложба аутора Ивана Зупанца и Дејаан Живадиновића биће отворена до 17. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво