Читај ми!

Парада поноса, дан после

Дан после одржавања Параде поноса, организатори, представници домаћих и међународних институција оцењују да је веома значајно то што је манифестација прошла без инцидената, као и да је држава испунила своју улогу.

Представник организатора Параде поноса Бобан Стојановић оценио је да је Прајд, коме је, како је рекао, присуствовало око 1.500 људи, био успешан и да верује да је постојала политичка воља за његово одржавање.

Стојановић је, на завршној конференцији за новинаре, рекао да "после свих настојања, узевши у обзир и ону 2001. годину, чије су слике и снимци кружили десетак година, и 2010. годину, која је прошла неславно у контексту насиља, можемо бити задовољни оним што се дешавало јуче", преноси Танјуг.

Стојановић је подсетио да је Прајд протекао без већих инцидената, а да је полиција превентивном акцијом спречила веће насиље.

Према проценама организатора, Паради је присуствовало између 1.000 и 1.500 људи, који су успели да уђу, а Стојановић сматра Параду успешном упркос великом броју полицајаца.

На питање због чега је ове године Парада могла да се одржи за разлику од претходних година, Стојановић је рекао да верује да је створена политичка воља за то, односно да је, како каже, "на известан начин разбијена спрега између насиља и институција која је постојала претходних година."

"Јуче се показало да држава може кад хоће", рекао је Стојановић, који сматра и да се показало да држава у потпуности може да контролише и насилнике и хулигане.

"Дајемо плус држави након јучерашњег Прајда где смо били сви заједно, координисаним радом у претходних неколико месеци, који је укључивао и нас као организаторе и људе из највиших кругова власти", навео је Стојановић.

Представник организатора Горан Милетић рекао је да су неки од захтева почели да се испуњавају и пре одржавања Прајда, као што је захтев о процесуирању оних који крше законе и Устав, приметивши саопштење Прекршајног суда које се појавило дан пре одржавања Прајда.

Милетић је рекао да ће комисија радити заједно са организаторима Прајда на деклерацији против хомофобије, о чему је било речи на заједничкој седници скупштинских одбора за људска и мањинска права и за европске интеграције.

Организатори су захвалили и медијима који су допринели да се креира атмосфера толеранције и који су дан по одржавању манифестације објавили "Може и овако".

Када је реч о политичарима, Милетић је рекао да су сви на прави начин осудили нетолеранцију, насиље и хомофобију изразивши наду да ће то бити случај целе године.

На скупу је речено и да је највећи задатак за државу и организаторе да се одржи континуитет Прајда.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је да је велика ствар што је Парада поноса прошла без озбиљних инцидената, преноси Танјуг.

"Држава је показала оно што је била дужна да покаже. Дакле, ми можемо да будемо веома различити, али сви смо грађани ове земље. Можемо да се боримо, да не волимо, да различито гледамо на свет, да имамо различите системе вредности, али било ко ко се позове на своје право, а притом не крши закон, не сме бити суочен са угрожавањем, малтретирањем, нападом, претњама", рекао је Шабић новинарима.

Истакао је да је држава дужна да те особе заштити и да је држава то јуче и урадила.

"Искрено се надам да ћемо у неко догледно време сви заједно битно другачије гледати на те ствари", рекао је Шабић.

Упитан да прокоментарише инциденте који су се јуче догодили, Шабић је истакао да не мисли да је његов посао да се на то осврће, оцењујући да је сва срећа што је таквих инцидената било мало.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина (БСППС) саопштио је да је мирним одржавањем Параде поноса, потврђена озбиљност државе, а пре свега полиције, да одбрани право сваког грађанина на исказивање сопствене различитости.

Како се наводи у саопштењу БСППС, јуче се показало да мирно одржавање Параде поноса није омео ни штрајк појединих синдиката унутар полиције, "јер су колеге схватиле да је одбрана главног града, одбрана уставних права појединаца у Србији, важнија, макар и за један дан, од постизања синдикалних циљева".

Тај синдикат је осудио колеге које "шире неистине" да ће штрајкачи изгубити посао.

БСППС је истакао да је урађен изузетно добар посао како би Парада поноса прошла мирно што ће, како се додаје, имати веома позитивне ефекте у Европској унији и нашем заузимању заслуженог места у тој заједници народа.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби рекао је да је задовољан због мирног одржавања Параде поноса у Београду, истичући да је то питање поштовања основних људских права.

Кирби је поновио да је срећан зато што су током јучерашњег дана Београдом могли да прошетају и они који подржавају Параду поноса, али и они који имају другачије мишљење.

"Све се догађало у атмосфери која је у Србији сваког дана све боља", закључио је амерички амбасадор.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво