Милионске одштете због уједа паса луталица

Локална комунална предузећа најчешће су тужена због уједа паса луталица, показују општински подаци. Будући да се понекад подаци не поклапају, надлежни морају да провере да ли је реч о превари. Они које су пси заиста изуједали, иако имају комплетну документацију, на наплату одштете чекају и више година.

Мирјана Бркић последње четири године не излази мирна на улицу. И даље се сећа ноћи када су је напала два улична пса.

"Више не знам где су ме изуједали, викала сам, 100 аутомобила је прошло то је било око девет сати увече и нико није стао да их растера", каже Мирјана Бркић.

Ни комплетна медицинска документација није јој помогла да добије одштету од града, а правду тражи пред судом.

"Нисам добила чак ни писмени одговор. Овај град није на страни грађана, већ на страни паса", истиче Бркићева.

А, кога пас уједе, мора и да га препозна, без обзира да ли је после тога уследило болничко лечење, као у Мирјанином случају.

"Адекватно подношење захтева је процедура коју свако ко је изуједан мора да прође. Када неког уједе пас, он треба да позове нашу службу Ветерину Београд, да прецизира који је то пас који је ујео а углавном ми инсистирамо да покажу који је то пас", каже Будимир Грубић из Ветерине Београд.

Иако, постоје они који нису успели да наплате штету већ скоро пола деценије, из градског буџета исплаћено је 1.700.000 динара. Како у главном граду, тако и у Србији све је више паса који су изуједали грађане, али и локалне буџете.

Само у Ваљеву је исплаћено 18 милиона динара у преходних годину и по дана, у Прокупљу око 300.000 динара више него у Београду. Локалне самоуправе неретко се жале и на злоупотребе које тешко могу да докажу.

"Ако се зна да је отприлике толико исплатио и град Ваљево ви онда можете да замислите о којим се средствима ради и шта је све могло бити урађено за тај новац", каже в.д. директора ЈКП "Видрак" у Ваљеву Ђорђе Милановић.

Јавни правобранилац општине Прокупље Драган Лепојевић каже да је медицинска документација често некомплетна.

"Нама лекари служе као скретничари према општини за накнаду штете", истиче Лепојевић.

Ко је стварно изуједан, а ко користи псе да би дошао до лаке зараде објективно процене судски вештаци. Уместо док су ране још свеже, вештаци своје мишљење понекад дају и после више година.

"У питању је једна комплексна истрага али да би се таква ствар реализовала мора да постоји заинтересованост оних који треба да плате штету а плаћају је нашим новцем, новцем грађана из наших буџета. Потребно је али мени није познато да су се локалне самоуправе обратиле службама за судску медицину", каже судски вештак Ђорђе Алимпијевић.

Такву иницијативу је покренуло Републичко јавно правобранилаштво како би се суме које одлазе из буджета у ове сврхе смањиле али ту се стало.

Док се чека на решење како да се злоупотребе спрече, они који су заиста оштећени из свог џепа морају да плате вештачење да би доказали истину.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 20. сеп 2014, 13:40) - anonymous [нерегистровани]

zastitimo ljude

Stvari su izmakle kontroli! Previse je pasa na ulicama. Zasto se ne primenjuju metode uspavljivanja kao u Zapadnoj Evropi i Australiji ? Volela bih da mi neko odgovori na to pitanje. Mi smo siromasna zemlja da bismo mogli da izgradjujemo tolika prihvatilista za pse. Ja i ne znam da igde u civilizovanom svetu ima toliko lutalica kao u Srbiji i zemljama bivse Jugoslavije!

(субота, 20. сеп 2014, 13:28) - ana [нерегистровани]

neshvatljivo

Ne mogu da shvatim da gradjani tolerisu toliko prisustvo pasa lutalica!!!Pored price o prihvatilistima, mora se kontrolisati broj lutakica. Oni napadaju gradjanje, deca nam strepe i bivaju napadana , a gospodu pse niko ni da takne! Nesme?! U evropskim zemljama to lepo nazivaju uspavljivanjem, pa cak i zdrave pse, koje vlasnici zele " uspavaju " ako vasnici do njih nisu dosli tacno propisanom procedurom (ta procedura nekada puno kosta, i ako vlasnici ne mogu da plate, ostaju bez ljubimca). samo nama tupe o prihvarilistima. Svi psi se moraju ukloniti sa uluica zbog sigurnosti nase dece pre svega !

(субота, 20. сеп 2014, 12:39) - lenny [нерегистровани]

hm

sa tim novcima isplacenim za ostete ste mogli otvoriti 50 azila i skloniti pse sa ulice i onda ne bi dolazilo ni do ovakvih nemilih situacija niti do beskonacnih sudjenja

(субота, 20. сеп 2014, 11:15) - Boki [нерегистровани]

Svašta

Znači kada me ujede pas na ulici, neću ići lekaru, (zbog besnila ili ko zna čega sve ne) nego ću zvati dotičnu gospodu iz veterinarskog da se smiliju doći, naravno i psa uličara su zamoliti lepo da sačeka na vidnom mestu dolazak pomenutih, recimo i u deset naveče pa da oni lepo sroče zapisnik u kome bi ih identifikovo psa prstom E ON JE.

Bravo za proceduru