Држава чини све да Поворка поноса протекне мирно

Два дана уочи Поворке поноса у Београду, држава и организатори скупа кажу да чине све да окупљање протекне мирно. Полиција упозорава да ће, ако буде насиља, применити најдрастичније мере. Град Београд тражи од власти да заштите учеснике Поворке, све Београђане, и спрече уништавање градске имовине.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић упозорио је да ће против свих оних који се током Поворке поноса, 20. септембра буду насилно понашали бити предузете најдрастичније мере и додао да ће полиција на тој манифестацији обезбеђивати јавни ред и мир.

Подсећајући да је Влада Србије јасно саопштила да треба да се обезеди слободно испољавање једнакости и различитости, из МУП-а позивају на уздржавање од насиља. Кажу, учиниће све да се очувају јавни ред и мир.

Организатори најављују да ће после скупа, који почиње у 11 часова на Платоу испред Филозофског факултета, учесници прошетати Васином улуцом, до Трга Републике, а затим се Кнез Михаиловом вратити до Филозофског факултета, где ће бити одржан забавни програм.

Питање изнад свих осталих сада је, кажу у Влади, безбедност грађана, и поручују да у недељу морамо да водимо рачуна какву слику шаљемо у свет.

"Најважније је тог дана обезбедити ред и мир, ма шта ми појединачно мислили о тој манифестацији", рекао је министар за људска и мањинска права Расим Љајић.

Министар Љајић је истакао да "назови патриоте, које сада позивају на контра окупљања, не чине добро земљи".

Нова Србија сматра да би председник Србије и комплетна Влада требало да предводе Поворку, јер су подржали Закон о забрани дискриминације.

Из те партије поручују да ће, ако не откажу скуп и тако избегну ризике, надлежне институције морати да преузму одговорност за озбиљну могућност угрожавања јавног реда и мира, безбедности грађана и имовине.

Организаторе Поворке храбри подршка амбасада Холандије, Британије, Немачке и Шведске, која председава Европској Унији.

Кажу да ће на скупу, у недељу, бити и заштитиници грађана Републике, Покрајине и Града Београда, представници министарстава за људска и мањинска права и спорт и омладину, лидери појединих парламентарних странака, десетине странаца који живе у Србији, али и они који ће, само због Поворке, доћи у Београд.

Незапамћено интересовање јавности и медија - више од 150 домаћих и страних новинара, фоторепортера и сниматеља акредитовано је за београдску Поворку поноса - потврђује да је скуп у недељу испит демократичности који ће, верујемо, друштво Србије положити, поручују организатори скупа.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво