Читај ми!

После три деценије школско звоно у селу

У куршумлијској општини, после 28 година у сеоској школи у Сагоњеву поново се огласило школско звоно. Први разред уписала су два ђака, а наредних година биће их још.

Многи млади људи у Сагоњеву који се баве производњом јагодичастог воћа, одлучили су да не иду из тог села у коме живи око 170 мештана.

Сестрама Младеновић, Јелени и Јасмини, учитељ је једини и најбољи друг. Кроз игру уче и упознају се, али му и помажу јер је и учитељу ово први посао после дипломирања.

"Сваки почетак је тежак. Има треме јер учитељ треба да се покаже и да се искаже, јер све очи села су упрте у учитеља", каже учитељ Александар Милетић.

Када је школске 1947/48. школа отворена, било је тридесеторо ђака. Седамдесетих година било их је двоструко више. Сада су овде само Јелена и Јасмина којима ће се идуће године придружити још један ђак првак

Вест о томе да је сеоска школа на источним обронцима Копаоника после три деценије поново прорадила – далеко се чула. Многи са поносом говоре о слози општине, која је дала новац за сеоску школу, и мештана, који су је обновили. Школа је удаљена од града 15 километара.

"То много вреди, то је за мене највећа радост, за унуке моје да има", каже Миладија Младеновић из Сагоњева.

"То је велика радост не само за мене него за цео крај. Ето после много година, када се тридесетак школа затворило у крају, ми отварамо једно истурено одељење", каже Слободан Шиндић, директор ОШ "Милоје Закић" из Куршумлије.

На зиду нове учионице налазе се фотографије бројних генерација школе у Сагоњеву. На једној од њих је учитељ Лека са седамдесеторо ђака. Много је година у пензији, али иако има 82, добро памти прву школу, која му је била други дом.

"Много је ђака било, ходник и моја кухиња били су и школски ходник, било је тешко, али је било много лепо", каже учитељ у пензији Алимпије Радичевић.

Лепо је и сада када путник наиђе овуда и види уређене засаде јагодичастог воћа. А где има људи има и деце. У овом селу је седморо малишана. Најмлађи се родио пре неколико месеци.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво