Читај ми!

Стојановић: Објединити све обавештајне службе

Председник скупштинског одбора за контролу служби безбедности Момир Стојановић сматра да све обавештајне службе треба објединити у јединствену контраобавештајну службу и формирати републички истражни биро који ће се бавити организованим криминалом.

Момир Стојановић је подсетио да у Србији тренутно раде три службе безбедности и то две војне - Војнообавештајна агенција и Војнобезбедносна агенција и Безбедносно-информативна агенција (БИА).

"Зашто немамо интегрисан обавештајно безбедносни систем и зашто имамо расцепкану организацију обавештајно безбедносног сектора какав данас имамо", упитао је Стојановић на округлом столу "Интегритет у службама безбедности" који је организовао Београдски центар за безбедносну политику (БЦБП).

Сматра да све службе треба објединити у јединствену обавештајну службу Србије са посебним одељењима у зависности од тога која је проблематика у питању.

Стојановић каже да би у целокупној организацији служби требало да постоји обавештајна, контраобавештајна служба и републички истражни биро, који би се бавио организованом криминалом.

Председник управног одбора БЦБП Мирослав Хаџић осврнуо се на проблем корупције и запитао да ли су службе безбедности и њихови припадници отпорни на корупцију и колико су подложни корупцији?

"Чини ми се да има разлога да се питамо да ли је могуће да службе буду часне, достојне у разореном друштву. Да ли је могуће у друштву које је висококорумпирано очекивати да институције или њихови запослени буду довољно отпорни", пита се Хаџић.

Рекао је да чињеница да је премијер у неколико наврата формирао посебне радне групе за расветљавање одређених случајева што указује да нема довољно поверења у службу.

Хаџић је подсетио да корумпирање представља један од метода рада службе током прикупљања података и да је тешко поверовати да ће службеници моћи да разграниче где корупција превазилази интерес службе.

"Ако ви људе тако зближите са коруптивним поступцима као нечим што је нормално и у корист службе, да ли ће ти људи сутра препознати где је граница", рекао је Хаџић.

О искуствима рада холандских обавештајних служби говорио је Матеус ван ден Берселар, који је 35 година провео у служби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво