Читај ми!

Задужбинарска димензија моста у Краљеву

Председник Србије Томислав Николић свечано је у Краљеву отворио мост који носи назив "Главчићев мост", по донатору из Канаде српског порекла, Миломиру Главчићу, који је поклонио милион евра како би се мост саградио.

Приликом отварања моста, председник Томислав Николић је подсетио да српски нобеловац Иво Андрић није писао само о изграђеним мостовима.

"Његове речи биле су упућене и у изградњу овог и многих мостова који чекају своје градитеље. Он би вам данас рекао да сте изградњом овог моста подигли нешто важније од кућа, светије од храмова и нешто што је било непходно, што је свачије и према сваком једнако, сваком корисно и подигнуто на месту на коме се укршта највећи број ваших потреба", поручио је Николић, преноси Танјуг.

Суштина овог моста, рекао је Николић, није само у томе да ће свако напомињати очигледност да је био непходан, да ће допринети развоју, привредном напретку града и региона, да је капитални инфраструктурни пројекат.

"Управо овај мост добио је једну другу димензију, ону људску и задужбинарску, и коју не смемо заборавити. У његову конструкцију уграђена је доброта, велика љубав према отаџбини једног Србина из Канаде, који никада није заборавио свој дом”", рекао је председник Николић.

Роман Вашчук, канадски амбасадор у Србији, рекао је приликом отварања "Главчићевог моста", да ће мост, који је поклон канадског држављанина српског порекла, надживети све нас.

"Миломир Главчић је Канађанин, али Србија у којој се родио има посебно место у његовом срцу и мислима. Како смо чули у његовом писму, иако живи хиљадама километара далеко од свог родног краја, он ће овим мостом увек остати присутан у родном крају, као невидљива, али ипак конкретна подршка урбаном крвотоку вашег Краљева", поручио је Вашчук окупљеним грађанима.

Све куће граде се по прописима

Николић је рекао да је Фондација "Драгица Николић" обезбедила грађевински материјал за изградњу 180 кућа које су уништене у поплавама, као и да та фондација све куће гради по прописима и са дозволама.

Николић је навео да је Фондација одлучила да учествује у санацији оштећених кућа у Краљеву и да ће се градити уз подршку привредника из Краљева и осталих донатора из Србије.

"Обезбедили смо грађевински материјал за 180 кућа и биће прослеђен онима који су имали штету у поплави", рекао је Николић.

Председник се осврнуо на поједине изјаве у којима се наводи "да је лако Фондацији 'Драгица Николић' да зида куће", истичући да свака кућа има грађевинску дозволу и све остале потребне папире који се обезбеђују преко локалне самоуправе или државе.

Драгица Николић рекла је да ће у уторак бити подељен материјал за 180 кућа у насељу Грдица, јер ће до тада Град Краљево потписати све потребни папире.

"Фондација не ради ништа без законски одрађених папира и свега што је потребно. Материјал ће бити подељен за комплетну обнову. Недостаје нам нешто мало подова и надам се да ћемо ових дана и то набавити", рекла је Драгица Николић, додајући да ће поплављене куће у насељу Грдица у Краљеву добити и намештај.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво