Читај ми!

Отворена врата нотара

У 32 општине у Србији нотари су почели да раде и од судова преузели вођење ванпарничних поступака. Искључива надлежност јавних бележника биће склапање уговора о купопродаји, поклону, доживотном издржавању, о расподели имовине за живота.

Иако се сумњало да ће нотари бити спремни за рад, врата 94 нотарске канцеларије отворена су у девет сати. Неки грађани су дошли само да се информишу – шта раде нотари и шта им треба од документације. Било је и оних који су првог дана искористили услугу нотара.

"Оверавала сам потпис за пуномоћје за предају документације у катастар, за укњижбу стана, и све се завршило за два минута. Једина мала замерка је што није могуће код нотара извршити уплату судске таксе, него и даље морамо да идемо у банку, па да доносимо доказ", каже Слађана Полић.

Процедура ће бити краћа него до сада. За уговор који саставе, нотари печатом гарантују законитост и исправност.

"Обавезан је разговор са клијентима где ћемо ми њих упутити на све о последицама закључења њиховог правног посла, поразговарати са њима, утврдити да ли је то њихово право, која је њихова права воља. Након тога они ће доставити документацију и онда ћемо ми заказати одређени термин када ће доћи. Ми ћемо припремити целокупан јавнобележнички запис", каже јавна бележница Ивана Грабеж.

У пет до пет, пред сам крај радног времена, министар правде је проверио први радни дан нотара у Крагујевцу.

"Онај уговор који се закључи у облику јавнобележничког записа јесте уговор за који је јавни бележник одговоран професионално и материјално. Професионално својој комори и Министарству правде, а материјално својом имовином и оним износом осигурања који је дужан да има да би осигурао своју делатност", каже министар правде Никола Селаковић.  

Тарифа коју ће грађани нотарима плаћати одређује се према вредности правног посла, утрошеном времену. Неки послови имају и фиксну цену, као што, на пример, овера потписа кошта 360 динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво