Читај ми!

Нова спомен-плоча новинарима несталим на КиМ

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије поставиће у четвртак спомен-обележје на српском и албанском језику поводом 16 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића код Ораховца.

Обележје ће трећу годину заредом бити постављено на путу Велика Хоча–Зочиште у општини Ораховац, са натписом: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их", преноси Бета.

УНС и ДНКиМ протеклих година тражили су да надлежне косовске институције, Еулекс и Унмик, Тужилаштво за ратне злочине Србије покрену и обнове истраге.

"После рушења плоче у октобру претпрошле године, косовска полиција је тражила фотографију обележја ради спровођења истраге, али резултата још увек нема", наводи се у саопштењу УНС-а.

УНС и ДНКиМ већ два пута су постављали плоче, али су их непознате особе рушиле и однеле – први пут у октобру 2012. године, а други крајем септембра 2013, непуних месец дана од постављања.

Ђуро Славуј и Славко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да ураде прилог о повратку отетих монаха.

Према подацима породица, последњи пут су виђени у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова.

Аутомобил у којем су били, плава "застава 128", никада није пронађен.

Породице Перенић и Славуј до данас немају никакве званичне информације о њиховој судбини.

Два удружења су подсетила да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на Косову и Метохији – новинара приштининског Јединства и дописника Политике Љубомира Кнежевића, новинара Александра Симовића, новинара редакције Радио Косова Марјана Мелонашија, фото-репортера Момира Стокуће и новинара Маила Буљевића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво