Читај ми!

Београд–Бар, криво је море

Најјефтинија возна карта од Београда до Бара скупља је од аутобуске. После мајских поплава, пруга Београд–Бар није у функцији, па се иде заобилазним путем, који је дужи за 110 километара. Уместо 10, путује се чак 17 сати.

Протеклог викенда, у авантуру од Београда до Бара упустила се и екипа РТС-а. Добра вест на почетку путовања јесте да је воз кренуо на време – у 18.05.

Иако знају да се до мора путује 16-17 сати, путници се за воз опредељују због комфора. Један од путника каже да су предности то што могу да се одморе, опруже ноге. Признаје, ипак, да има аутомобил, пре би њим кренуо пут Бара.

И поред свих недостатака, до возне карте скоро је немогуће доћи. Потребно је 10 дана раније резервисати и купити карту. Па и тада, за људе који су дошли до карте, кажу да су прави срећници, и да сигурно имају неку привилегију, или, оно што би у нашем народу рекли везу за куповину карте.

На путу до Бара машиновођа три пута мења локомотиву. У Лапову нас чека она која иде на дизел, јер на тој деоници нема електричне енергије. И то је један од разлога због чега пут дуже траје.

Већина путника понела је са собом велике количине хране, јер се дуго путује. После поноћи, воз је стигао тек у Краљево, где се чека да се замени локомотива.

Они који су одлучили да путују возом, кажу, имају добар разлог, а није само новац. За воз се одлучују јер се плаше пута авионом, па и аутобусом. Има и оних који кажу да их воз подсећа на стара времена. А некада се на овакав пут није кретало без пилета и погаче.

У Ужицу је воз стигао у 2.15. Међу много страних туриста срећемо групу словеначких извиђача, који су, захваљујући гитари, лако нашли место у купеу код вршњака из Београда.

Изгледа да су добра времена за српску железницу прошла, бар ако је судити по ономе што кажу запослени, а то је – имају двоструко мање дневнице од црногорских колега.

Напомињу да у овом возу постоје само двоја спаваћа кола из Србије, а чак шест из Црне Горе. Притом су црногорска неупоредиво чистија и удобнија.

Пут дуго траје и зато што се контрола пасоша не ради у ходу, већ воз због тога стоји и по сат времена, и тако два пута.

Уместо у Бару, у 10 сати воз је у Подгорици. Појело се и попило све што се понело. Сада је нервоза већ видљива.

После 17 сати, воз је стигао у Бар. Многи путници су тврдили да ће одмах скочити у море, али, после оваквог пута, ни кревет није лош.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се