Влада: Осигурати безбедност Поворке поноса

Влада позвала грађане да не нарушавају ред и мир током скупа и саопштила да државни органи треба да обезбеде слободно испољавање једнакости и различитости. Драган Марковић Палма против скупа.

Најављена Поворка поноса под слоганом "Време је за равноправност" ипак ће бити оджана у недељу 20. септембра. саопштили су организатори тог скупа.

Влада Србије је, поводом најављене Поворке поноса констатовала да државни органи треба да обезбеде слободно испољавање једнакости и различитости.

"Србија је демократска држава са високим стандардима људских права и право сваког грађанина је да изражава своје уставне слободе", речено је на седници Владе Србије.

Влада је позвала све грађане да поштујући Устав и демократске вредности не нарушавају ред и мир и да не угрожавају безбедност.

Државни секретар Министарства за људска и мањинска права Марко Караџић рекао је да се нада да ће полиција урадити посао како треба.

"Не постоји ниједна земља на свету која не може да изађе на крај са хулиганима чија се имена знају. Нема шта да се ту прича, онај ко прети то ће се третирати као кривично дело", рекао је Караџић.

С друге стране, поједини политичари у Србији ипак се оштро противе организацији скупа, напомињући да треба следити пример Москве, где је таква манифестација отказана.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић сматра да  Поворка треба да се откаже.

"Овај скуп је оцењен као ризичан и треба да буде отказан до 2150. године", рекао је председник Јединствене Србије.

До сада се, према речима организатора, пријавило пет стотина учесника, а свако ће пред почетак проћи контролу редара.

После 11 сати, прилази скупу ће, из безбедносних разлога, бити затворени.

Организатори скупа наглашавају да су одговорни само за понашање учесника скупа, све остало је на држави и полицији, која, према њиховим речима, овога пута не сме да закаже.

У међувремену огласио се и Покрет 1389, који се противи одржавању Поворке поноса, али наглашава да не организује никакав контраскуп, нити прети организаторима геј параде.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара