Односи са Србијом приоритет за Бугарску

Најкраћи пут до Европе за Бугарску води преко Србије, па је неопходно да једна другој пруже руку сарадње, рекао бугарски министар за дијаспору Божидар Димитров, на обележавању пола века "Братства", издавачке куће Бугара у Србији.

Бугарски министар за дијаспору Божидар Димитров изјавио је данас у Нишу да су односи са Србијом за његову земљу приоритет у наредне четири године.

"Пријем Србије у Европску унију је веома важно питање за Бугарску јер преко Србије води најкраћи пут до Европе", рекао је Димитров на медијском форуму "Бугарска заједница у Србији - мост између Београда и Брисела".

Скупе су организовале Издавачка установа "Братство" из Ниша у сарадњи са Бугарском телеграфском агенцијом (БТА) и Асоцијацијом бугарских медија у свету.

"Бугарска и Србија имају заједничку прошлост, она није увек била добра, али је слично било и са Немачком и Француском, које су пружиле руку сарадње укидајући границе. Време је да Србија и Бугарска учине тако нешто", рекао је Димитров.

Ширење простора за медије мањина

Државни секретар у Министарству за људска и мањинска права Србије Јан Сабо рекао је да је на основу законских решења, националним мањинама омогућено да се организују у оквиру културне самоуправе којим изражавају своје специфичности у областима културе, образовања, информисања и службене употребе језика.

Помоћник министра културе задужена за област медија у Србији Наташа Вучковић-Лесандрић истакла је да Србија учествује у суфинансирању медија на језицима националних мањина и да ће пажљиво саслушати поруке форума и покушати да одговори на њих.

Oна је напоменула да је ове године за Издавачку кућу "Братство" издвојено 7,5 милиона динара којим су покривени трошкови штампе, дистрибуције и плате осморо стално запослених у тој издавачкој кући. Финансирање медија на језицима националних мањина у Србији, додала, је заснива се на принципу равноправности без обзира на бројност.

У раду скупа учествовали су директор Буграске телеграфске агенције (БТА) Максим Минчев и ранији министар иностраних послова Бугарске, а сада представник Атланског клуба у Софији Соломон Паси.

Циљ одржавања форума је да отвори шире перспективе за медије на бугарском језику у Србији и да афирмише бугарску заједницу у Србији, српским и бугарским медијима. Скуп је одржан поводом обележавања пола века постојања Издавачке установе "Братство" у Нишу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи