Читај ми!

Нема двоструке помоћи из јавних средстава

Директор Канцеларије за обнову Марко Благојевић каже за РТС да ће грађани који су од општине већ добили новац за обнову кућа оштећених у поплавама од Владе добити само разлику до суме која им припада на основу категоризације.

Марко Благојевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да власници објеката оштећених у поплавама, према одлуци Владе, не могу два пута добити помоћ из јавних средстава.

"Канцеларија имплементира државни програм који је Влада усвојила и морамо да се водимо оним што у државном програму пише да ако је било који корисник јавних средстава исплатио помоћ, да ће Канцеларија исплатити само разлику између исплаћене и помоћи утврђеним државним програмом обнове", каже Благојевић.

Исплата новца грађанима из средстава локалне самоуправе испразнила је општинске касе, али Благојевић напомиње да Канцеларија не може да надокнади тај новац. То је проблем који општине морају да реше са Владом, поручује Благојевић.

На питање како решити проблем када се на једном плацу налази више поплављених кућа, а добија се одштета само за једну, Благојевић истиче да је на општинама да пронађу решење за такав проблем.

Са друге стране, власници више потопљених објеката, могу добити помоћ за обнову само једног. 

"Ми морамо да се концентришемо на централни објекат у којем људи живе. Нећемо исплаћивати штету за све објекте, већ само за онај у којем се живи", понавља Благојевић.

Неопходно је утврдити који је то заиста објекат у којем је човек живео пре мајских поплава, али Благојевић напомиње да има много опција за решавање таквих ситуација. Све зависи од локалне самоуправе.

Благојевић потврђује да су нерешена правна питања камен спотицања у бржој додели помоћи.

"Оно што је потребно јесте да буде утврђена веза између особе која је власник и објекта", каже Благојевић.

Свестан је да постоји више грађана којима су поплаве уништиле документа као доказ о власништву куће.

"Пратимо ситуацију помно. Видећемо у којој мери има таквих случајева у популацији којој треба надокнадити штету", каже Благојевић и понавља да постоји више начина да се власништво над објектом докаже – купопродајни уговор, уговор о доживотном издржавању или тестамент.

Навео је пример општина у којима локалне власти контактирају судове и ургирају да се неки предмети брже заврше, како би могла да буду издата решења за доделу помоћи.

Благојевић каже да је сагласан са председником Николићем, који није задовољан темпом обнове.

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја има довољно капацитета, али је неопходно да се цео процес убрза, закључио је Благојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво