Читај ми!

Скандалозно понашање појединих медијa у случају убијене девојчице

Удружење новинара Србије упозорило је на неетичност појединих медија приликом извештавања о убиству малолетне Тијане Јурић, додајући да су новинари увек дужни да се придржавају новинарског кодекса. НУНС протестовао због скандалозног понашања појединих медија приликом извештавања о страдању девојчице.

"Уредници и новинари су увек дужни да се придржавају етичких норми и Кодекса новинара Србије, а поготово када извештавају о трагичним догађајима који погађају не само појединце и њихове породице, већ и целу заједницу", наводи се у саопштењу УНС-а, преноси Бета.

Додаје се да је Игор Јурић, отац убијене Тијане, изјавио да су га поједини медији уцењивали да, уколико им не да изјаву, неће објавити фотографију нестале девојчице и да се, поред потраге за несталим дететом, морао борити са неоснованим писањем.

"Без провере и без ваљаних извора током потраге за Тијаном оптужен је да дугује зеленашима", наводи се у саопштењу у коме се не прецизира на које листове се то односи.

УНС је навео да се новинари у прикупљању информација не смеју служити изнудом, претњом и прогањањем извора информација.

Према професионалним стандардима, новинари не смеју да обећавају повољно извештавање у замену за информације, додаје се у саопштењу.

"УНС подсећа да Кодекс налаже новинарима да у извештавању о догађајима који укључују лични бол и шок имају саосећање према људима са којима разговарају", наводи се у саопштењу.

Кодекс, такође, обавезује медије да штите права и достојанства деце.

УНС је затражио од новинара да, извештавајући о случајевима који дубоко потресају јавност, поштују претпоставку невиности и следе правила по којима новинар истражује, објављују чињенице и прави јасну разлику између чињеница, претпоставки и нагађања.

"Еклатантан пример кршења свих норми је текст 'Шта монструме чека у затвору: Проклињу дан када су рођени!' објављен на сајту telegraf.rs", наводи се у саопштењу.

НУНС: Скандалозно понашање појединих медија

Независно удружење новинара Србије (НУНС) протестовало је због скандалозног понашања појединих медија приликом извештавања о страдању Тијане Јурић, оцењујући да изјава њеног оца Игора Јурића о уцењивачком понашању појединих новинара показује потпуно одсуство саосећања са унесрећеном породицом, преноси Фонет.

То је, како се наводи, противно основним људским и професионалним етичким нормама.

НУНС апелује на новинаре и медије да се у извештавању о трагичним догађајима придржавају професионалних и етичких стандарда прописаним Кодексом новинара Србије.

Новинар не сме да злоупотреби емоције или њихову недовољну способност расуђивања људи, истиче НУНС и додаје да Кодекс новинара обавезује новинаре да у извештавању о догађајима који укључују лични бол и шок имају саосећање према жртвама и њиховим породицама.

Обавеза је медија да посебно штите права и достојанства деце, подсећа то медијско удружење.

Кодекс новинара налаже и да се новинари у прикупљању информација не смеју служити изнудама, претњама и прогањањем извора информација.

Новинари нарочито треба да избегавају спекулације и преношење недовољно проверљивих ставова у извештавању о несрећама и трагедијама.

Обавеза је новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница, коментара, претпоставки и нагађања, и да поштују претпоставку невиности, истиче се у саопштењу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво