Комисија за злочине из Другог светског рата

До краја месеца биће формирана Комисија за злочине после Другог светског рата, најавио државни секретар Слободан Хомен. Између 1944. и 1946. стрељано око 80.000 људи.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен најавио је да ће до краја септембра бити формирана Комисија за утврђивање свих злочина од 1944. до 1946. године, за који се процењује да је стрељано око 80.000 људи.

"По одлуци Владе Србије у току је формирање Комисије за утврђивање свих злочина који су се десили од 1944. до 1946. године. Упућени су дописи свим заинтересованим институцијама и представницима националних мањина, пре свега немачкој и мађарској националној заједници", рекао је Хомен Танјугу.

Хомен очекује да ће комисија бити формирана до краја месеца као непристрасан и транспарентан орган, јер је, како је навео, "то посао који ће се радити наредних пар година".

Државни секретар је навео да ће рад те комисије бити специфичан и компликован јер прве анализе показују да је у том периоду стрељано око 80.000 људи, од чега су 60.000 били Срби, а 20.000 припадници других националних заједница.

"Овај посао неће бити нимало лак, ако се узме у обзир да је у Словенији познато око 500 масовних гробница, сигурно је да ће тај број у Србији бити далеко већи", оценио је државни секретар.

Хомен сматра да ће "решавање ових питања, објављивање имена, локација и права на сахрану какву сваки човек треба да има, допринети помирењу нашег друштва и да ће Други светски рат вратити у прошлост, где му је и место".

Уништен велики део документације о Дражи 

Комисија за утврђивање истине о смрти и гробном месту генерала Драгослава Драже Михаиловића дошла је у последњих неколико месеци до значајних чињеница у вези са његовим хапшењем и извршењем казне, као и о уништавању архиве шездесетих година прошлог века.

"Дошли смо до ширег списка евентуалних 20 сведока учесника хапшења и комисије које су сачињавале записнике о унуштавању документације", рекао је Хомен.

"Неспорно је утврђено да је намерно уништен добар део документације који се односи на генерала Михаиловића али и на стрељање осталих људи, као и да би гробно место Михаиловића могле да буду две локације - Лисичији поток, односно Ада Циганлија, јер сва сведочења указују на та два места", нагласио је Хомен.

Државни секретар је напоменуо да је остварен контакт и са архивама Велике Британије, Русије и Америке, које имају податке о догађајима који су били политички интересантни у том периоду, нарочито када је реч о о хапшењу и извршењу смртне казне над Михаиловићем и да би ускоро делегација комисије требало да посети те архиве.

У овом тренутку раде се ДНК анализе чланова Михаиловићеве породице да би се почетком ископавања могло да утврди где се налазе његови посмртни остаци.

Хомен је нагласио да је циљ рада комисије да се сви подаци који до сада нису били познати објаве и доставе историчарима, односно научним институтима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи