Читај ми!

Југоносталгија у електронском издању

Филмови, књиге, музика из доба старе Југославије свима су доступни. Али новински текстови о настајању култних албума, интервјуи познатих из прошлог века, сада нису више само на полицама архива. Захваљујући блогу "Југопапир" могу се поново прочитати ревије које већ деценијама не излазе.

Бора Тодоровић, 1972. у јулу, на Сави новинарки ТВ Новости прича о лету које проводи на реци. Давно заборављени текст, пронашао је аутор блога "Југопапир" и поделио са читаоцима 7. јула, четири деценије касније. На дан када нас је напустио велики глумац. Блогер не жели пред камере, не жели да открије ни име. Блог посвећује великим именима бивше Југославије. И има један мотив.

"Жеља да се сачува, обради и на интернет постави што већи број чланака, репортажа, интервјуа који ће илустровати живот и рад значајних, али често заборављених личности из некадашњег јавног живота", наводи анонимни блогер на "Југопапиру".

Док је трајало Европско првенство у ватерполу, на "Југопапиру" могли смо да читамо и о ватерполистима који су под заставом СФРЈ освајали медаље. Подсећа и на 1968.годину и златне ватепролисте.

"Тај текст и слике Сајферта и нашег тима пронађени су у једном старом, прашњавом примерку часописа "Арена" из маја 1968. године, за који је питање да ли је уопште још негде сачуван. До мене је дошао игром случаја- рекао бих чак чудом", наводи блогер на "Југопапиру".

А да ли је чудо што блог о прошлим временима бележи више од 700 хиљада посета? Међу њима је највише оних који нису носили пионирске мараме.

"Очигледно је да људе интересује да нешто тако прочитају. Можда зато што се око нас не дешава ништа ни лепо, ни шармантно, а ни толико квалитетно у домену музике и културе као што је то било педесетих или осамдесетих година", сматра Војислав Пантић музички критичар.

Часописи су се некада читали од прве до последње стране, цитирали су се наслови, интервјуи. Посетиоци блога радије бирају интервјуе тадашњих популарних личности, него данашње извештаје о животу старлета.

"Некако је то другачије од оног доба када си чекао недељу дана да се појави епизода "Отписаних", десет дана пре фудбалске утакмице пратио шта причају наши фудбалери, како се спремају за меч, како настају нове плоче Бијелог дугмета, Точка, Смака, Џонија. Није то више тако. Данас се живи брже. Публику занимају друге ствари. Нажалост нешто што не траје више од 24 сата", закључује Пантић.

А овај неслужбени архив успомена на поп-културу бивше Југославије није настао за један дан. Све чешћим освртма на некадашњу заједничку државу, изложбама, представама, недостајао је један овакав електронски подсетник. Једина мана је што зависи од ентузијазма волонтера коме је сваки допринос из личних архива добродошао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво