Кладионицама није место близу школа

Републички заштитник грађана затражио оштрије мере против клађења малолетника. Акцију уклањања кладионица близу школа најавио и Драган Ђилас. Кладионица има у близини 13 београдских школа.

Иако је законом забрањено, на мање од 150 метара од 13 београдских школа налазе се кладионице.

Оштрије законске мере затражио је републички заштитник грађана, а акцију којом би кладионице требало удаљити од школа најавио је и градоначелник Београда Драган Ђилас.

У Србији постоји више од 1.800 уплатних места за игре на срећу, а у некима од њих се, противзаконито, кладе и малолетници, подаци су републичког заштитника грађана.

Сваки пети ученик средње школе свакодневно одлази у кладионицу. Према подацима Фонда за превенцију патолошког коцкања "Херц", то чини и више од 16 одсто ученика седмог и осмог разреда.

Републички заштитник грађана сматра да је један од разлога за клађење малолетника и близина кладионица школама.

Један шеснаестогодишњак рекао је да у складу са својим временом иде 2-3 пута недељно у кладионицу и да му нико никада није тражио исправе, и додао је да ако има листић несметано уплати, а ако не, онда тражи од радника кладионице.

Републички заштитник грађана од надлежних министарстава тражио је измене Закона о играма на срећу, којим би раздаљина кладионице од Школе била најмање два километра.

Новим законом, сматра заштитник грађана, малолетницима би требало забранити и улазак у такве објекте.

"Ова грана привреде је врло профитабилна, држава од ње има око 85 милиона евра годишње, али то не значи да држава не треба на исти начин да даје гаранције и својој младој популацији да има неке друге приоритете, а не коцку", рекла је заменик заштитника грађана Тамара Орландић.

Казне за коцкање малолетника

Током 2008. године, Управа за игре на срећу донела је 327 решења о кажњавању због малолетничког коцкања. За тај прекршај казне су од 500 до милион динара.

"Заштита у принципу никада није довољна када су у питању непожељне и штетне појаве, ја мислим да је то једна сасвим довољна заштита али се поставља питање колико она може оперативно да се спроводи", истакао је Миле Симојловић из Управе за игре на срећу.

Симојловић је додао да су капацитети које имају од седам инспектора и један аутомобил за територију целе Србије, мали.

Већу вероватноћу да постану патолошки коцкари имају они који у почетку добијају велике своте па почну да губе.

Такви коцкари онда улажу да би повратили новац и полако губе контролу.Малолетници почињу да занемарују школу, друштво и породицу.

Полако се мења и функционисање мозга, што се пореди са зависношћу од психоактивних супстанци а завршава се такозваном фазом очајања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво