Сигурна мушка кућа

У Ћуприји је отворена прва мушка сигурна кућа у Србији. Поред крова над главом, угроженим мушкарцима пружа се правна и свака друга помоћ. За непуну годину дана пружено уточиште четворици мушкараца и сви су били жртве насиља у породици.

Злостављање мушкараца до сада је билo табу тема у Србији, али је "јачи пол" решен да о томе отворено проговори. Ипак, злостављани мушкарци још нису спремни да открију идентитет.

Педесетогодишњи И.В. из Зајечара уложио је све што је имао у заједничку кућу у којој је живео са супругом. Било је лепо док је трајало, а завршило се тако што су му кроз прозор додате две торбе са стварима.

"Све сам уложио у кућу која се води на моју бившу ташту", прича И.В. "Продао сам своје акције у предузећу, имао сам и нешто уштеђевине, укупно око 16.000 евра."

Суд је већ једном пресудио да има право на део куће, али одлука још није правоснажна. Он ради у фирми која је пред стечајем и прима само 15.000 динара од којих не може да плати стан.

Кад мушкарци плачу

Сличну судбину доживео је Д. С. из Јагодине. Остао је без куће, на улици, пребијен, а оптужен за насиље у породици.

У првом браку имао је два сина. "Нисмо се слагали и тако смо одлучили", јада се Д.С. Поново се оженио и у кућу која се води на његово име доселила се друга жена, са две ћерке из првог брака.

Убрзо су почела малтретирања, а пре неколико месеци жена га је, уз помоћ својих ћерки, и физички напала. "Тукле су ме бејзбол палицом, а онда су позвале полицију са оптужбом да ја њих тучем."

После хируршке интервенције Д.С. је завршио у затвору, а сада не може да уђе у своју кућу док суд не донесе пресуду.

Центру за социјални рад у Јагодини годишње се пријави само по један случај насиља над мушкарцима, углавном старијим. Пријављују комшије или даљи рођаци. Мушкарци тешко признају своју немоћ или угроженост.

То је проблем пред којим не треба затварати очи, истиче Бисерка Јаковљевић, директорка Центра за социјални рад у Јагодини. Она сматра да је довољна једна сигурна мушка кућа за подручје целе Србије, јер је број случајева насиља над женама много већи.

Јачи слабији пол

Да мушкарци не могу све проблеме решавати чврстим ставом, ногом у врата и шаком о сто, потпуно је јасно, али и слабији пол уме да нанесе једнако тежак ударац.

Жене јесу слабији пол, али умеју да буду прави стручњаци за вербално и друго малтлетирање, наглашава Смиљана Антић, портпаролка НВО "Мушка сигурност".

"Мушкарци морају да имају своју сигурност и то је разлог што сам и ја, као жена, део пројекта мушке сигурне куће", каже Антић.

Пројекат НВО "Мушка сигурност" у Ћуприји за сада финансирају донатори. Задовољни су јер су теме о злостављаном мушкарцу и насилном слабијем полу сада отворене, при чему не споре да и даље има далеко више угрожених жена.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво