Возачи на "дошколовању"

У Србији, годишње, у саобраћајним несрећама погине између 800 и 900 људи. Очекује се да ће се применом новог Закона о безбедности у саобраћају, до 2012. године, број страдалих дупло смањити. Ипак, едукација и обука возача су, како кажу надлежни, један од основних услова за безбедност саобраћаја.

Сваких осам минута у Србији се догоди саобраћајна несрећа. Узроци несреће су најчешће неприлагођена брзина, непоштовање првенства пролаза, непрописно претицање.

"Србија је изгубила читав један град за двадесет година 20.000 људи. Једна секунда је довољна да промени или уништи живот", рекао је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

У Влади обећавају да ће поправити квалитет путева, отклонити црне тачке али и увести нове механизме за контролу и превентивно деловање. Најављују и видео-надзор на путевима.

"Превентивне мере су допирнеле смањењу незгода за првих осам месеци. У августу их је било више, али у целини ове године је у саобраћају страдало 29 људи мање него лане", рекао је начелник Управе за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић.

Поред Комитета за саобраћај, у Министарству за инфраструктуру најављују да ће ускоро бити формирана и Агенција за безбедност саобраћаја.

"Најслабија карика саобраћаја у Србији је људски фактор. Недовољан ниво свести и непознавање прописа доводи до несрећа", рекао је Драган Јовановић из Министарства за инфраструктуру.

Сваки пети возач не познаје основну саобраћајну сигнализацију, а готово две трећине возача није сигурно ко има првенство пролаза на раскрсници.

Према истраживању Националне возачке академије, мање од 9 одсто возача поново би успело да положи возачки испит.

"Да смо у стању да се понашамо у саобраћају у складу са здравим разумом и да познајемо опасност уместо што се само трудимо да избегнемо казну,  бројке не би биле овакве. Осамдесет посто незгода се дешава по сувом коловозу", рекао је Младен Алвировић из НАВАК-а.

Више од сто хиљада возача моћи ће да провери и унапреди возачке способности на полигонима НАВАК-а, бесплатно или уз попуст.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво