Читај ми!

Суд: Марковић дискриминисао ЛГБТ популацију

Апелациони суд у Београду пресудио је да је посланик и председник Јединствене Србије Драган Марковић дискриминисао припаднике ЛГБТ популације, саопштила је организација Геј стрејт алијанса (ГСА).

Како се наводи у саопштењу, ради се о случају у којем је Правна служба Геј стреј алијансе у августу 2011. поднела тужбу против Марковића, јер је другачију сексуалну оријентацију приказао као болест и као нешто ненормално и то путем јавних гласила, јавља Бета.

Марковић је медијима 15. августа 2011. дао изјаву против одржавања Параде поноса у којој је навео: "Став Јединствене Србије и мој лични став је - ми смо против сваког скупа где хомосексуалци демонстрирају улицама Београда и желе да прикажу нешто што је болест да је нормално".

У првом поступку пресуђено је да је Марковић извршио дискриминацију, али је Апелациони суд 2012. укинуо првостепену пресуду, јер тужба није била уредно достављена Марковићу. У поновљеном поступку Први основни суд одбацио је тужбу Геј стреј алијансе против Марковића.

Наводи се да је Апелациони суд сада преиначио ту одлуку Првог основног суда и донео правоснажну пресуду којом се усваја жалба Алијансе и утврђује да је Марковић извршио тежак облик дискриминације ЛГБТ популације.

Апелациони суд је забранио осуђеном да понавља извршену дискриминацију и наложио му да плати Алијанси судске трошкове од 57.300 динара.

"Геј стрејт алијанса поздравља ову правоснажну одлуку Апелационог суда у Београду и изражава велико задовољство што је суд усвојио жалбу у судском поступку који траје од 2011. године и у којем се два пута кретало из почетка", наводи се у саопштењу.

У образложењу своје одлуке веће Апелационог суда на челу са председницом већа судијом Зорицом Јашаревић каже да "јасно је да изјава коју је тужени дао новинарима писаних и електронских медија садржински дискриминација према ЛГБТ популацији", као и да "како је та изјава дата у медијима она представља пропагирање дискриминације".

Апелациони суд указује и на то да "тужени као угледна политичка личност, као председник странке, има право на сопствено мишљење али има и обавезу да у својим јавним наступима не пропагира дискриминацију и да је посебна је обавеза политичара, па самим тим и туженог, да промовише вредности демократског друштва као што су плурализам, толеранција и право на различитост". 

Пресуда Драгану Марковићу Палми је шеста правоснажна пресуда која као основ има сексуалну оријентацију а коју су адвокати Геј стрејт алијансе успели да добију на судовима од 2009. године, од када је основана Правна служба ГСА, што је пресудно допринело стварању судске праксе у тој области у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво