Јако обезбеђење за Поворку поноса

После процене о високом безбедносном ризику, МУП одлучио да неколико хиљада полицајаца обезбеђује Поворку поноса. Републички јавни тужилац најављује да ће реаговати ако се буду кршили јавни ред и мир. Српска православна црква не одобрава Поворку, али ни насиље.

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић верује да се неће поновити парада 2001, коју је обележило насиље и не сумња да ће полиција урадити све како би могући инциденти остали на претњама.

Став Владе према толеранцији и људским слободама, како наводи Чиплић, најјасније је исказан Законом о забрани дискриминације.

"Оно што је записано као уставно начело, оно што је стандард живљења у цивилизованим земљама где Србија припада јесте да је свако, без обзира на расу, језик, пол или било које друго лично својство, једнак и слободан. Догађај планиран за 20. септембар је догађај слободе и промоције те слободе", рекао је министар.

Због великог безбедносног ризика Министарство унутрашњих послова одлучио је да Поворку поноса обезбеђује неколико хиљада полицајаца.

"Скуп у недељу, према безбедносним проценама, носи ризике и зато ћемо морати да ангажујемо неколико хиљада полицајаца", рекао је министар полиције Ивица Дачић.

Подсећајући да се свакоме мора омогућити да свој став искаже јавно, у миру, републички јавни тужилац најављује да ће реаговати ако се буду кршили јавни ред и мир.

Да ће МУП обезбедити скуп без инцидената уверени су и у организацији Поворке поноса. Кажу да им свакодневно стижу претње, али да страха нема.

"Ми смо спремни на све. Очекујемо да полиција уради свој посао али и Тужилаштво. Ми све претње од 'Образа'' и '1389' уредно пријављујемо. Људи који упућују претње се приводе на информативне разговоре, ми смо покренули одређене тужбе и очекујемо да те ствари буду санкционисане", рекла је Мајда Пуача из Организационог одбора Поворке поноса.

Покрет 1389, који је за исти дан најавио одржавање скупа под називом "Апсолутно ненасилна свенародна српска журка сексуално недевијантних", поднели су нову пријаву за његово одржавање, јер им је из МУП-а указано на неправилности у првој. Тако ће, уместо у суботу у поноћ, њихов скуп почети у недељу ујутру.

"Надамо се да до Поворке неће ни доћи, јер коме је потребно нешто такво, поготову не Београду, који треба да се угледа на Москву где таквих изопачености нема", рекао је Миша Вацић из Покрета 1389.

О предстојећој поворци свој став изнела је и Српска православна црква. Наводећи да Црква осуђује свако насиље, митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да се "поворка срама не може прихватити за поворку поноса". Њеним наметањем, оцењује, они који мисле другачије излажу се јавном насиљу.

Подршка јавних личности

Поводом "Поворке поноса" огласиле су се невладине организације, политичке странке, синдикалне и друге организације.

Међународна организација за заштиту људских права "Цивил рајт дифендерс" упутила је писмо премијеру Мирку Цветковићу и министру унутрашњих послова Ивици Дачићу у коме апелује на државне органе да испуне међународне стандарде на које се Србија обавезала.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић тражи од премијера Мирка Цветковића да једна од тачака сутрашње седнице Владе Србије буде однос државе према Паради поноса. ЛДП тражи да држава пошаље јасну поруку да је Србија слободна земља, у којој су сви једнаки и заштићени.

Анархосиндикалистичка иницијатива демантовала је "инсинуације медија" да ће искористити "Поворку поноса" како би напала полицију и тако се осветила због недавног хапшења својих чланова. Та организације је демантовала да ће на било који начин саботирати Поворку.

Удружени синдикати Србије "Слога" саопштили су да неће прихватити позив неких десничарских организација да се на дан "Поворке поноса" организују масовни раднички протести, иако се, како наводе, "слажу са тим да су радници, незапослени, пензионери, инвалиди и сви који штрајкују најугроженија категорија грађана Србије".

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине подржавају Параду поноса и позивају медије да о том скупу извештавају професионално.

Подршку Поворци до сада су пружили Драган Бјелогрлић, Никола Ђуричко, Велимир Бата Живојиновић, Мирјана Карановић, редитељи Милутин Петровић, Срђан Драгојевић, певачица Беби Дол, и други.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи