Читај ми!

Завод: Није детектован вирус Западног Нила

Поплаве и висока влага погодовали су размножавању комараца, а према последњем извештају Завода за биоциде и медицинску екологију, није потврђено да су комарци у Србији заражени вирусом Западног Нила.

Због најезде комараца у Панчеву и Ковину проглашена је ванредна ситуација, а према речима директорке Завода за биоциде и медицинску екологију Драгане Деспот, локалне самоуправе нису спремно дочекале сезону.

Деспотова каже да је Завод за биоциде задужен за праћење и детекцију вируса Западног Нила код комараца у целој Србији и да се тренутно ситуација прати у свим поплављеним подручјима у 72 општине.

"У априлу смо почели са праћењем бројности и врсте комараца на терену, као и присуства вируса Западног Нила. Последњи, ноћашњи резултати показују да нема вируса код комараца", истиче Деспотова за агенцију Танјуг.

Указује на то да велики број комараца повећава ризик од преношење заразе и да Завод недељно шаље извештаје надлежним институцијама и Министарству здравља али и локалним самоуправама, са препоруком на којим локацијама треба интензивније третирати комарце због повећања бројности.

"Због великог броја комараца, дали смо препоруку да се хитно реагује и да се ради запрашивање у свим општинама које су биле поплављене. Међутим, не могу рећи да су локалне самоуправе спремне и да је издвојено довољно средстава за те намене", наглашава Деспотова.

Директорка Завода каже да су у сталном контакту са Институтом "Батут" и да је, према последњим информацијама које су од њих добили у Србији, забележено десет "вероватних случајева вируса Западног Нила", али да ниједан није лабораторијски потврђен.

"Десет вероватних случајева не значи и да имамо десет оболелих од вируса Западног Нила. Ми свакодневно размењујемо информације и држимо све под контролом", објашњава Деспотова у изјави за Танјуг.

У Институту "Торлак" кажу да лабораторијски није потврђено присуство вируса Западног Нила код пацијената, док у Клиници за инфективне и тропске болести кажу да су до сада имали неколико лакших пацијената за које се претпоставља да су заражени тим вирусом.

"Оне тешке форме болести - енцефалитисе и менингитисе - које смо имали прошле године, за сада немамо. Имали смо само лакше појединачне форме које су ишле као грипозна стања", истиче директор Клинике за инфективне и тропске болести, професор Драган Делић.

Каже да је ситуација ове године повољнија него прошле, када је у ово време било тешких форми оболевања.

"Јесте да има много комараца, али све зависи од тога да ли су они заражени. Може се десити да буде велики број комараца али да нису заражени вирусом Западног Нила па да нема оболевања", објашњава Делић.

Подсећа да су током прошле године у Клиници за инфективне и тропске болести лечена 182 пацијента и да је смртност била 12,5 одсто.

У 80 одсто случајева код убода комараца који носе вирус Западног Нила не развија се никаква симптоматологија, док су у 20 одсто случајева симптоми слични прехлади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво