Школе без воде

Деца у сеоским школама у околини Краљева немају пијаћу воду, а учитељице им поливају руке после употребе тоалета. Надлежни тврде да су средства за реконструисање мокрих чворова обезбеђена и обећавају да ће брзо завршити започете радове.

У неколико сеоских школа у околини Краљева почетак школске године био је доведен у питање због недостатка здраве пијаће воде и неуређених санитарних чворова.

Иако је из буџета града и уз помоћ Министарства просвете и Националног инвестиционог плана обезбеђено довољно средстава за реконструкцију санитарних чворова и хитне интервенције на школским објектима, радови касне и по неколико месеци.

У селу Тавник, где у издвојеном одељењу Основне школе "Драган Ђоковић Уча", у којој наставу похађа 28 ученика, вода је први пут потекла после годину дана.

Сада је учитељицама много лакше, јер су деци делиле флаширану воду и обавезно им поливале руке након употребе школских тоалета.

У издвојеном одељењу основне школе "Петар Николић" у селу Лазац воде нема 15 година. Због тога су родитељи упозорили надлежне градске службе и школске органе да децу неће слати у школу док се проблем не реши. Ипак су пристали да им деца похађају наставу, пошто су добили чврсто обећање да ће радови почети ускоро.

Обезбеђен новац 

Директорка школе, Оливера Руменић, изјавила је за РТС да на рачуну има планираних 1.300 000 динара, колико се процењује вредност радова, али да се још увек разматрају пријаве предузећа по расписаном тендеру.

У овој години у Краљеву ће бити утрошено 94 милиона динара за текуће и инвестиционо одржавање школских објеката. Додатних 20 милиона динара, интервентно су обезбедила Министарства за омладину и спорт и Националног инвестиционог плана.

Начелница одељења друштвених делатности градске управе Краљева Драгана Бојовић каже да је током лета много времена утрошено на обилазак свих школа како би се одредили приоритети или наставили већ започети радови.

Бојовићева је посебно истакла извођење радова у школама у Витановцу, Чукојевцу, Поповићима, уређење мокрог чвора у селу Лазац, и радове у неколико градских школа и у објектима Предшколске установе "Олга Јовичић Рита".

"У наредним годинама ћемо наставити са улагањима, надам се у још већем обиму," додаје Драгана Бојовић.

Деца у селу Лазац наставиће да похађају наставу, у нади да ће ускоро започети радови и у њиховој школи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи