Читај ми!

Tаленти уписани пре осталих ђака

Велики број ђака и ове желео је да упише неку средњу уметничку школу, Математичку, Филолошку гимназију или школе у којима је део наставе на страном језику. Они су, осим завршног, раније полагали пријемни испит, а они који нису положили, могу сада да упишу неку другу школу.

Док једни ишчекују коначну ранг листу како би се уписали у средње школе, други су већ уписани.

Највеће интересовање владало је за Математичку гимназију и математичка одељења, док су дизајнерске школе ове године биле мање популарне. У музичким школама је опет било прекобројних.

Сара Котур, ученица Првог разреда гимназије и Другог разреда средње музичке школе "Станковић", каже да је одабрала да иде у средњу музичку јер јој је тромбон „баш лепо кренуо"

„Била сам на многим такмичењима и освајала сам супер места. Ако сте добар ђак и ако сте успешни на свом инструменту можете да се упишете како год било", сматра Сара.

Њена колегиница Аншела Динић уписала је гимназију у музичкој школи "Станковић" зато што је одлучила да се бави музиком и нема ни једну другу жељу.

У средњој музичкој школи "Станковић" уписана су два одељења. Они који су положили пријемни, а нису могли овде да се упишу, упућени су у друге школе. Да школа има већи простор, односно нову зграду, на шта се годинама указује, могла би да школује далеко више ђака.

Директор "Станковића" Обрад Недељковић напомиње да се акценат ставља на то да се код њих уписују пре свега „њихова"деца, јер је то и нижа школа и средња школа.

„Деца која су дошла са стране имају врло пристојно знање. Ми имамо врло ригорозан пријемин испит. Сваке године се у школи 'Станковић' пред сам пријемни испит окупе сви директори школа београдских, дође господин из Министарства Винко Ковачевић, донесе нам тестове. Ти тестови су врло озбиљни и онда на основу тестова и бодовања ми формирамо разреде", објашњава Недељковић.

Један број ученика који је похађао седми и осми разред основне школе при Математичкој гимназији није положио пријемни испит. А било је три пута више кандидата него слободних места.

„Верујем да смо изабрали најбоље и да ћемо и у тој новој генерацији имати деце која ће нас на међународним такмичењима представљати и донети нам опет златне медаље као што је до сада било", истиче директор Математичке гимназије у Београду Срђан Огњановић.

За оне који упусују гимназије, четворогодишње и трогодишње средње стручне школе 6. јула биће објављен распоред по школама, а сам упис је 7. и 8. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво