Читај ми!

Смедеревска Паланка, борба с последицама поплава

Власници више од 600 потопљених кућа у Смедеревској Паланци боре се с последицама поплаве. Чекајући помоћ, неки су се већ уселили у куће, јер нису имали други избор.

Током једне ноћи, средином маја, и део Смедеревске Паланке нашао се под водом. Екипа РТС-а поново је посетила то место да види како се власници више од 600 потопљених кућа боре с последицама поплаве.

Карађорђево насеље у Смедеревској Паланци још није довољно суво за усељење.

Мештанин Паланке каже да зидови прво морају да се ољуште и мора да прође време да би се још сасушило.

"Све оно што сам пробао да кречим, по врху, била је она буђ. Ништа још не можемо, под милим богом, да радимо, а имам неки осећај да нас народ заборавља", каже мештанин.

Иста и судбина комшија. "Тешко је створити такве финансије да би се дошло у првобитно стање. Време ће показати само колико смо успешни, боримо се, а колико ће та борба са наше стране бити успешна, не знам, ако не буде никакве помоћи биће много тешко", каже комшија.

Чекајући помоћ, неки су се већ уселили у куће. Нису имали избор.

Иако и сам поплављен, власник Фабрике за прераду дрвета нашао је начин да помогне.

"Оно што је остало нетакнуто - врата, прозори, намештај који ми производимо - све сам поклонио људима који су у таквој ситуацији", рекао је Рајко Грујић.

Поучени искуством из 1999. године, када су после поплаве добили само 6.000 динара, људи страхују да и сада помоћ не изостане.

Радослав Милојчић, председник Општине Смедеревска Паланка, каже да Општина нема довољно новца да изађе људима у сусрет.

Милојчић каже да је породици чија је кућа била највише угрожена, скоро срушена, додељен на седници Општинског већа - стан.

"За све остале ствари надам се да ће Влада Србије помоћи Смедеревској Паланци као и свим другим општинама", каже Милојчић. 

Процењује се да је штета од поплаве, само на овом подручју Смедеревске Паланке око 900.000.000 динара. Оштећено је око 670 кућа. А помоћ од 9.000 динара од Општине добило је око 70 одсто домаћинстава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво