Читај ми!

"Да" за маме!

Маме су за месец и по дана успеле да убеде више од половине посланика да гласају за измену Закона о финансијској подршци породици са децом. Циљ иницијативе "Гласам за маме", односно "Право или Браво за маме" јесте да накнада коју држава плаћа породиљама убудуће иде директно њима, а не као до сада – преко рачуна фирме у којој раде.

Маме су проналазиле посланике и лобирале за своју идеју, а када би их придобиле фотографисале би се са њима, што је доказ да имају њихов глас.

Када би се данас у Скупштини гласало, маме би имале већину – 127 посланика подигло би руку за редовна примања породиља, која сада касне и неколико месеци.

Измена Закона о финансијској подршци породици са децом прекинула би зачарани круг.

Ана Бабовић из организације "Србија у покрету" напомиње да већина послодаваца данас не може да издржи финансијски притисак и да исплате и запослене и породиље, па морају да сачекају да им држава рефундира новац.

"Пошто је новац већ издвојен у буџету Републике Србије, измена Закона би заправо довела до тога да маме добијају плате на време", објашњава Бабовићева.

Одлучне маме неће стати док свих 250 посланика не убеде да је промена закона неопходна. "''Да' за маме" очекују не само на фотографији, већ и у скупштнској сали.

Надају се да ће се измене Закона наћи на дневном реду већ у септембру и да ће посланици који су се сликали са мамама и рекли да ће гласати за измену закона одржати реч.

Довољан разлог су, чини се, и 20.000 породиља које се сваке године суоче са кашњењем плате, баш у тренутку када су трошкови неретко и удвостручени због доласка новог члана породице.

Кампању "Право за маме" 8. марта покренула су удружења "Србија у Покрету", "Родитељ" и "Центар за маме". Разговори са посланицима почели су симболично 15. маја, на Светски дан породице.

Министар Вулин подржао мајке, труднице и породиље

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, састао се са иницијаторкама кампање "П(Б)раво за маме", и том приликом пружио подршку проблемима са којима се суочавају мајке, труднице и породиље, јавља Танјуг.

Вулин се састао се са Аном Бабовић, Наташом Чорбић и Јованом Ружичић.

Министар је исказао разумевање за проблем и заинтересованост за његово брзо решавање кроз измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом које су току и чије се усвајање очекује до краја године.

Министар је позвао представнице кампање да активним учешћем у радној групи која ће се бавити изменама и допунама Закона, допринесу изналажењу оптималног решења за проблеме са којима се суочавају породиље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво