Читај ми!

Вербић позива Јовановића да поднесе оставку

Министар образовања Срђан Вербић позвао је ректора Универзитета Мегатренд Мићу Јовановића да одговори или поднесе оставку пошто је међународна процедура за проверу Јовановићевог доктората показала да он није академско звање стекао на ЛСЕ (London School of Economics) како је иначе Јовановић тврдио. Јовановић се још није огласио.

Вербић је рекао да на Лондонској школи економије и политичких наука нема докторске тезе ректора Мегатренд универзитета Миће Јовановића и позвао га да поднесе оставку.

Провером преко ЕНИК мреже утврђено је да у бази података Лондонске школе економије и политичких наука не постоји докторска теза ректора Јовановића, ни подаци да је он тамо регистрован као студент докторских студија, рекао је Вербић.

Такође, диплома ректора Јовановића не постоји ни на Универзитету у Лондону рекао је Вербић и навео да евентуална оставка ректора не мора да значи да ће Универзитет Мегатренд изгубити акредитацију.

"Универзитет Мегатренд је у процесу реакредитације, они су уредно и на време предали документацију за овај циклус акредитације и процес је у току", рекао је министар.

Међутим, поставља се питање како је Мегатренд својевремено добио акредитацију без претходне провере квалификација ректора.

"Треба да буде јасно да комисија не може да улази у аутентичност сваког документа који јој се даје, то је у одговорности високошколске установе. Кад се ради о оваквом гесту, то доводи у сумњу многе ствари, па и наравно професионалне аспекте који су у вези са самим дисертацијама. Могло би се поставити питање да ли су биле на довољно високом нивоу", истакао је Срђан Станковић из Савета за високо образовање.

Министар Вербић је позвао и надлежне органе да утврде да ли име елемената кривичног дела.

Провера коју је наложило Министарство показало је да је Јовановић докторирао на Универзитету у Марибору 1991. године, рекао је Вербић.

Дакле, уместо два доктората које је навео у званичној биографији, ректор Мегатренда има само један. Први из 1983. не постоји.

"Закон о високом образовању, члан 54 прописује да ректор универзитета не може бити особа која је прекршила кодекс професионалне етике", истакао је министар.

Упитан шта ће бити са дипломама особа којима је Јовановић био ментор на докторским студијама, министар је рекао да се Министарство неће тиме бавити.

"То није у надлежности министарства, министарство би требало да се бави системским стварима. Надлежност за конкретне докторате је на универзитетима и они који су одговорни за квалитет докторских дисертација су сами универзитети и ментори", рекао је Вербић.

"Јовановић има докторат о коме је говорио, он је доктор наука, као такав испуњава услове да буде ментор", каже Александар Белић, државни секретар у Министарству просвете.

Ректор Јовановић се још увек није огласио, а заменик ректора Владан Кутлешић каже да су запослени на Мегатренду изненађени информацијом да Јовановић нема докторат.

У међувремену, Сенат Мегатренда утврдио је да није спорна оригиналност докторске дисертације министра Небојше Стефановића, чији је Јовановић био ментор.

Огласио се и Стефановић, који је оценио као лажне и политички мотивисане оптужбе за плагијат. Он је за Недељник рекао да је докторски рад на Мегатренду поштено урадио и да Комисија није имала ниједан приговор.

Мића Јовановић је власник и ректор Мегатренд универзитета. Рођен је у Књажевцу 1953. године, а гимназију је завршио у Бору. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду (1976). На истом факултету је магистрирао 1979. у области социологије рада.

Овде можете погледати одговор Лондонске школе економије и политичких наука на упит о докторату Миће Јовановића. 

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво