Читај ми!

Давенпорт: ЕУ на страни слободе изражавања

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт поручио је да је слобода изражавања фундаментално право на којем почива сваки демократски поредак, и да ће ЕУ увек стати на страну онога којем је то право ускраћено.

Слобода говора никад није загарантована, за њу се треба борити, чувати је и штитити је, рекао је Давенпорт, а преноси Танјуг.

Давенпорт је нагласио да једна демократска држава чији је циљ улазак у ЕУ мора да обезбеди простор у којем нико не сме да врши притисак на слободу говора.

Додао је и да твитови, блогови и постови на Фејсбуку, иако формално нису признати као медији, служе као извор информација, тако да би за те информације требало да важе иста правила као и за све остале, односно да буду тачне, проверене и у складу са законом.

Међутим, како је нагласио, твитови, постови и блогови могу да се посматрају и као разговори између људи у дневној соби или кафићу тако да покушај ограничавања таквог изражавања јесте раван покушају ограничавања права на слободно изражавање.

"Не смемо да дозволимо да Интернет буде платформа за говор мржње, али се појединцима који не угрожавају друге мора дозволити слобода говора", истакао је Давенпорт.

Према његовим речима, у Србији су видљива три феномена који утичу на слободу говора - аутоцензура, обарање сајтова и застрашивање појединаца који су након поплава били задржавани и хапшени због коментара на друштвеним мрежама.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби подсетио је да његова влада заступа став да Интернет треба да буде слободан "откључан" те да на њему могу да се деле и она мишљења са којима се велики део грађана не слаже.

"Моћ интернета је велика па и за неке позитивне ствари и видели смо за време поплава да су људи на друштвеним мрежама позивали друге да помогну у најтежим ситуацијама", рекао је Кирби и поручио да је тешко рећи ствари које нису популарне али и да је повремено то потребно урадити.

Кирби је охрабрио блогере и све друге да слободно говоре оно о чему мисле али да буду разумни и одговорни.

За тако нешто, додао је Кирби, имају подршку америчке владе.

"Имате подршку САД да слободно искажете своје мишљење а ми ћемо бити ту да вас заштитимо и у Србији и у свету", нагласиоје Амбасадор САД.

Дениз Јазиђи из бечке канцеларије ОЕБС-а поручила је да је обавеза сваке владе да гарантује слободу медија али да су нажалост данас онлајн медији суочени са истим опасностима као и традиционални, а да о томе говоре и хапшења појединаца који су о последицама поплава износили своја виђења на друштвеним мрежама.

Јазиђи је рекла и да у Србији постоји тренд цензуре на интернету те да је о томе стална представница за слободу медија ОЕБС-а Дуња Мијатовић крајем маја и говорила.

"Овај тренд блокирања сајтова и скидања текстова није нова појава, то се десило и 13. децембра прошле године након чега је Мијатовић и изразила забринутост", рекла је Јазиђи и подвукла да је обавеза владе да заштити слободу говора офлајн и онлајн медија као и да истражи и осуди чинове цензуре.

Како је навела Мијатовићева је и у недавном разговору са премијером Александром Вучићем добила гаранцију да ће Влада Србије радити на тим проблемима.

Данас је у Берну заменик шефа радне групе за председавање ОЕБС-ом Рафаел Нагели рекао да неће одговарати на критике српског премијера Александра Вучића и оценио да је то последица збивања у самој Србији.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи