Читај ми!

Наставак рехабилитације Михаиловића у септембру

Пошто је Више јавно тужилаштво затражило увид у списе предмета, процес рехабилитације Драже Михаиловића биће настављен у 18 септембра.

На данашњем рочишту поново се нису појавили Михаиловићев унук Војислав Михајловић и професорка међународног права Смиља Аврамов, који су једни од покретача процеса рехабилитације, преноси Бета.

Како је речено у Вишем суду, с обзиром да се они по други пут нису одазвали позиву, суд је одлучио да се њихова сведочења изузму из доказа и неће их више позивати.

Захтев за рехабилитацију су 2006. године поднели Војислав Михаиловић, професори Смиља Аврамов и Коста Чавошки, Српски либерални савет и Удружење југословенске војске у отаџбини.

Захтевом је затражено поништење пресуде од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт због колаборације с нацистичким окупаторима и којом су му одузета сва грађанска права.

Поступак за рехабилитацију је почео 16. септембра 2010. године.

Са поступком се до сада два пута застајало. Први пут се чекало утврђивање тачног дана стрељања Михаиловића, а други пут због кривичних пријава за лажно сведочење против два сведока које је поднео Савез антифашиста Србије.

Решењем Првог основног суда у Београду као датум Михаиловићеве смрти утврђен је 17. јул 1946. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво