Читај ми!

Јанковић: Грађани су слободни да критикују

Заштитник грађана Саша Јанковић забринут је јер се, како каже, поједине информације и критике повлаче из средстава информисања и информационог простора. Грађанима је поручио да је у Србији загарантовано право на слободу мишљења и изражавања, а да је цензура забрањена Уставом.

Саша Јанковић у саопштењу истиче да свако има слободу да буде критичан, да буде критизер, да буде оптимиста и песимиста, да верује или не верује, да подржава или оспорава, да ниподаштава, велича или буде равнодушан.

"Држава и сви њени органи дужни су, не само да се сами уздрже од мешања у ту слободу, већ морају да је штите од напада са било које стране и да подстичу њено остваривање", рекао је заштитник грађана, преноси Танјуг.

Слобода изражавања се може ограничити само ако је то неопходно ради заштите права и угледа других, чувања ауторитета и непристрасности суда и заштите јавног здравља, морала демократског друштва и националне безбедности, слобода изражавања се може ограничити, али то не може да чини свако, већ само законом одређени органи у законом прописаном поступку.

У саопштењу омбудсмана истиче се да је право свакога да буде обавештен о питањима од јавног интереса, а да је дужност државе и свих органа власти да о тим питањима грађане обавештава истинито, потпуно и благовремено.

"Дужност државних органа је да грађанима предочавају чињенице о свом раду и стварају услове да тај рад грађани слободно коментаришу, а не да државни органи и руководиоци оцењују сопствени рад и коментаришу понашање грађана, док грађани трагају за чињеницама и обављају послове из надлежности државних органа и служби", наводи Саша Јанковић.

Према његовим речима, нико не сме да спречава ширење информација и идеја путем средстава јавног обавештавања, у шта се поред традиционалних медија данас убраја и интернет.

Може се, објашњава Јанковић, спречити само ширење информација и идеја које позивају на насилно рушење Уставног поретка или нарушавање територијалног интегритета Србије, које пропагирају рат или подстрекавају на непосредно насиље или којима се заговара расна, национална или верска мржња или подстиче на дискриминацију, непријатељство или насиље, али то не сме да чини нико сем надлежног суда, у законом прописаном поступку.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић примио је данас заштитника грађана Сашу Јанковића, са којим је разговарао о унапређењу сарадње између МУП-а и службе омбудсмана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво