Читај ми!

ТЕНТ "А" поново производи струју

Термоелектрана "Никола Тесла А" у Обреновцу данас је поново, после 10 дана застоја због поплава, почела да ради.

Блок А1 у ТЕНТ-у "А" од данас ради снагом од 150 мегавата, рекао је министар енергетике и рударства Александар Антић, који је са в. д. директором ЕПС-а Александром Обрадовићем присуствовао почетку рада обреновачке термоелектране.

Антић је најавио да ће сутра кренути активности на пуштању у рад и Блока 3 у ТЕНТ-у "А", што је предуслов да би почео да ради Блок, после чега би ТЕНТ "А" могао да производи струју у капацитету од 500 до 600 мегавата.

ТЕНТ "А" има шест блокова, а укупна снага те термоелектране је 1.650 мегавата и из ње се добија око 30 одсто струје у Србији.

Антић је оценио да је непосренда опасност прошла, али да је електроенергетски систем Србије веома оштећен, посебно због чињенице да Колубара још не прозиводи довољне количине угља.

"Доказили смо у претходних 10 дана да је електроенергетски систем један од најјачих ослонаца наше државе, да без обзира на то што смо на трећини територије имали драму, катастрофу, успели смо да обезбедимо да људи имају струју, сваког минута и сата, осим у местима која су била поплављена", рекао је Антић за РТС.

Иако је ниво Саве 96 центиметара испод нивоа преливне тачле, министар енергетике каже да се насипи неће померати све док вода не падне на уобичајене нивое.

"Наш енергетски систем је остао стабилан зато што смо били опрезни и зато ћемо остати опрезни до краја", истакао је Антић.

Антић је захвалио запосленима у ТЕНТ-у и ЕПС-у који су, како је рекао, у невероватним условима успели у рекордном року да заврше овај посао и да поново пусте ТЕНТ "А" у рад.

Први човек "Електропривреде Србије" Александар Обрадовић каже да електроенергетски систем ни једног момента није био угрожен, али истиче да је угрожено пословање ЕПС-а.

"Изгубили смо велики део капацитета. Морамо да направимо поново пословни план и да узмемо у обзир катастрофу која нас је задесила све што може да се деси - суша или гасна криза", објаснио је Обрадовић у изјави за РТС.

Када је реч о штети у ЕПС-у, Обрадовић је најавио да ће прве групе процене бити познате до краја маја, али је истакао да треба радити на пословним губицима, који ће бити познати средином јуна, када буде направљен бизнис план ЕПС-а.

Према Обрадовићевим речима, Србију је увоз струје током поплава, према првим проценама, коштао око пет милиона евра.

"ЕПС је имао нормалну активност увоза и извоза струје и пре поплавног таласа. За све ово време ЕПС није отказао ниједан уговор и извозио је по плану", нагласио је Обрадовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво