Читај ми!

Стабилно у већини поплављених места

У општинама у којима је и даље на снази ванредна ситуација, водостаји опадају, а изливене реке се повлаче. Ипак, надлежни су и даље на опрезу. После скоро 10 дана паузе, обнављена производња струје у Термолектрани Никола Тесла А.

18.25 - Сава код Сремске Митровице спустила се на 719 центиметара, а реке Босут и Студва стагнирају, саопштиле су "Воде Војводине".

18.00 - У руднику "Столице" у Костајнику код Крупња пукла је брана услед чега је почело изливање токсичне јаловине из одлагалишта прерађене руде антимона, саопштио је Градски штаб у Лозници, преноси Бета.

17.10 - Градска општина Обреновац од сутра ће почети да ради, најавио је председник општине Мирослав Чучковић.

16.28 - У општини Мали Зворник почели радови на изградњи алтернативног дела пута од 11 километара, јер се изнад садашњег пута појавило велико клизиште.

16.24 - Основне и средње школе у Ћуприји сутра почињу да раде, док ће у Параћину и Свилајинцу остати затворено још неколико школских објеката оштећених у поплавама. 

15.06 - Дозвољен повратак радно способном становништву у место Јамена.

15.00 - Стање у Обреновцу је стабилно, у току чишћење улица и објеката, јавља репортер РТС-а. 

13.15 - Постепено ће се смањивати број колективних центара у Београду, рекао за РТС градски менаџер Горан Весић.

Посла има и тамо где су прорадила клизишта, па се убрзано ради на обезбеђивању терена. У поједина места стигла је техничка вода, а на територији општине Трстеник, општински штаб је укинуо ванредну ситуацију.

Директор "Србијавода" Горан Пузовић каже за РТС да је најкритичније у четири сремска села - Јамена, Моровић, Вишњићево и Сремска Рача.

Према његовим речима, јуче је одржан састанак српске и хрватске делегације, како би се санирао проблем воде која из Хрватске, због пробијеног насипа, плави села у Срему.

Пузовић је објаснио да је ниво Саве и даље висок, па Босут не може да су улије. "Када ниво Саве падне, имаћемо бржи отицај воде и после тога за три до пет дана стање ће се нормализовати", рекао је Пузовић.

Кризни штаб Републичког штаба за ванредне ситуације донео је одлуку да се дозволи повратак радно способном ставништву у село Јамена у шидској општини, које је у поплавама потопљено пре седам дана.

Члан Штаба Небојша Маленковић рекао је да је јутрос у Јамену аутобусима и организовано дошло стотинак житеља тог села који ће током дана чистити куће, хранити преживелу стоку и избацивати покварене прехрамбене намирнице.

"Мештанима Јамене, радно способним мушкарцима, којима вода није ушла у куће биће дозвољено да у њима преноће, док они којима је вода ушла у куће, такву дозволу ће добити тек након што инспекција и службе обаве дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију", рекао је Малинковић.

У међувремену, живот почиње да се враћа и у Обреновац, који је највише страдао у поплама.

Ипак, у град могу да уђу само власници локала и радници који чисте и износе поплављене ствари.

Горан Пузовић је упозорио да Обреновчани не би требало да се враћају у град док се не изврши асанација тереина и испуне сви здравствени стандарди, како би се спречило ширење зараза.

Вода се полако повлачи из свих делова града, а на ободима и даље раде пумпе које испумпавају воду.

Умка и Барич су се вратиле у нормално стање, саобраћај се регуларно одвија, продавнице, пијаца и пумпе раде, јавља репорет РТС-а.

Сава је код Шапца опала за метар, а код Сремске Митровице метар и по у односу на највиши ниво воде током поплавног таласа.

У Сремској Митровици чисте улице, али и колективни центри у којоима су били смештени евакуисани људи.

Од понедељка ће све институције у Сремској Митровици радити нормално, а када ће ђаци поново поћи у школу знаће се у току дана, после седнице Градског штаба за ванредне ситуације. 

У селима у околини Сремске Митровице уз Саву ситуација је стабилна, али проблем и даље праве подземне воде.

Градски менаџер Београда Горан Весић изјавио је да ће се у наредној недељи смањивати број колективних центара у Београду, да је планирано затварање центра у згради старог ДИФ-а, а да ће се полако затварати Арена, Пионир.

Весић је гостујући на РТС-у рекао да, када се дозволи повратак Обреновчана, неће бити потребе за тако великим центрима, јер они нису адекватни за смештај људи.

"Уколико буде људи којима су уништене куће и немају где да се врате у договору са општином Обреновац решаваћемо такве случајеве, док се њихове куће не поправе", рекао је градски менаџер.

Нагласио је да је након битке за спашавање живота, сада најважније створити услове за повратак људи, да ће следећи корак бити процена штете и обезбеђивање услова да се та штета надокнади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво