Читај ми!

Нисам херој, ја сам само на челу храбре војске

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић каже да људи нису били свесни каква је опасност Шапцу претила од Саве.

Диковић, коме је пре осам дана био поверен задатак да одбрани Шабац од поплава, каже да тај задатак не би могао да изврши да није било грађана, војника, полиције.

"Нисам ја никакав човек који је одбранио Шабац, нисам ја никакав херој, ја сам начелник генералштаба једне храбре и поносне војске, једне исто тако храбре и поносне државе, који је добио задатак да спречи да покуша да спречи катастрофу која се дефинитивно надвила над Мачвом и драго ми је да смо у том успели", испричао је Диковић, гостујући на РТС-у.

Подсећа да је прве ноћи било најтеже. "Не бих ја то никако могао сам да није било грађана Србије, војника, полције", подвукао је начелник Генералштаба.

Диковић, који је 16. маја поподне од Владе добио задатак да одбрани Шабац, каже да је те вечери себи поставио три циља - да успостави организацију у шабачком Штабу за ванредне ситуације, да буде тамо где је најтеже и да поштује начела струке.

"Рекао сам себи: Не познајеш довољно ћуди реке, не познајеш довољно Саву, мораш поштовати струку", испричао је Диковић.

Диковић је навео да је прве вечери било проблема, јер шабачки Штаб за ванредне ситуације није био орнизован и не би могао да одбрани град.

"Нисам наишао на добро организован Штаб у том моменту и ослонио сам се на свој тим и своје сараднике који су пошли са мном. Ослонио сам се на своје сараднике, на два дивна генерала Ђокицу Петровића и генерала Јанковића који су заједно са мном успели да организују неколико хиљада људи који су у том моменту дошли у Шабац", објаснио је Диковић.

"И да није Влада није донела одлуку да идем у Шабац, ја бих са 600 војника свеједно отишао", рекао је Диковић, објашњавајући да не би, као начелник Генералштаба, остао у Београду док своје војнике шаље тамо где им је угрожен живот.

Диковић је похвалио и поздравио све грађане који су прве вечери учествовали у одбрани Мачве, прецизирајући да су то грађани читаве Србије, не само Шапца, који су "ризикујући своје животе дошли да спасу што се спасти може".

"После те прве вечери - заједно са војском, полицијом, рударима из Ресавице, дошли су и из Штрпца, успели смо - данас можемо рећи да Шабац и Мачва нису угрожени, да су спасени", подвукао је Диковић.

Диковић је казао да, уколико се не будемо правовремено припремали на катастрофе којих има и које су специфичне у односу на ранија времена, бићемо у оваквим проблемима и даље.

"Морамо извршити детаљне анализе узрока, последице већ знамо, да видимо шта смо добро урадили, шта нисмо добро урадили, да сачинимо јасне планове поступања у случају катастрофе, акцидената, да сваког грађанима организујемо да зна како да поступи да најпре заштити свој живот, а потом и живот других", нагласио је Диковић, додавши да нам се у супротном могу дешавати сличне ставари.

Диковић се нада да ћемо из ове тешке ситуације извући неке поуке како треба да радимо, али истиче да је потребно уложити у војску и сектор за ванредне ситуације.

Говорећи о задацима који су пред Војском Србије у наредном периоду, Диковић је река да поред ангажовања у угроженим деловима Србије, војску чекају редовни задаци, а у понедељак једна чета иде у мисију у Либан.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара