Норвешки фонд помоћи од пола милиона евра

Амбасадор Норвешке у Србији, Нилс Рагнар Камсваг рекао је да је та амбасада одлучила да формира посебан фонд од 500.000 евра за организације цивилног друштва и општине у Србији.

Норвешка влада је међу првима у свету одобрила средства, у износу од три и по милиона евра, као помоћ за обнову Србије после поплава, и на томе се неће зауставити.

Значајна средства прикупља и Црвени крст Норвешке као и норвешки градови побратимљени са општинама у Србији. Премијер Александар Вучић захвалио је Краљевини Норвешкој, као једном од највећих донатора, и поздравио одлуку те земље да финансира 35 пројеката намењених медијима и цивилном друштву Србије.

Нилс Рагнар Камсваг је, током заједничке конференције за новинаре са премијером Вучићем у резиденцији амбасаде, прецизирао да ће из тог фонда, који ће бити представљен на интернет страници амбасаде, бити финансирани пројекти који се односе на угрожене поплавама у Србији. 

"Позивамо општине и организације цивилног друштва да се пријаве за ова средства", рекао је Камсваг.

Норвешки амбасадар је рекао да амбасада његове земље такође пружа помоћ и Влади Србије због дубоког уверења да посебно у оваквој ситуацији кризе, грађани, влада и општине треба да раде заједно у изградњи друштва.

"Видевши велику солидарност коју су људи показали у овој кризи, имамо велики оптимизам да ће људи наставити да буду солидарни на исти начин и у будућности", истакао је Камсваг.

Премијер Вучић захвалио је норвешком народу и амбасадору, истакавши да је Норвешка један од највећих донатора и земаља које су највише помогле народу Србије у овој тешкој ситуацији, као и да ће Србија то умети да поштује и да цени.

"Са друге стране, ми подржавамо њихову идеју да увек дају подршку најбољим пројектима из цивилног сектора, као што пружају подршку и Влади Србије. Молимо их да са тим наставе, а нама је свака подршка и помоћ добродошла", рекао је Вучић.

Премијер је додао да је одлука Норвешке да 500.000 евра усмери цивилном сектору у локалним срединама и општинама и градовима погођеним катастрофом "за нас такође значајна и утолико ћемо лакше превазићи ову тешку кризу".

У акцији прикупљања средстава значајну улогу има и Удружење српско-норвешког пријатељства. Један од чаланова је и Мирослав Блажић из Обреновца.

"Брзо ћемо успоставити мрежу која ће радити на томе да се, пре свега, малим привредницима помогне када се све стабилизује у неком старт-ап послу", рекао је Блажић.

Норвешка је обезбедила и милион евра подршке невладином сектору и медијима у Србији, Црној Гори и Македонији, а међу медијским кућама којима су одобрена средства је и Радио-телевизија Србије. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво