Читај ми!

Побеђена Сава код Шапца

Сава код Шапца је побеђена и можемо коначно да одахнемо, рекао је генерал Љубиша Диковић. Обреновац добио осветљење, наставља се асанација терена. Главни град спремно дочекује врх поплавног таласа, каже градоначелник Београда Синиша Мали. Колубара опада. Моровић и Вишњићево без воде.

06.00 - Река Босут у Моровићу расте један центиметар на сат, јер надире вода из Саве, јавља репортер РТС-а. 

05.30 - У Обреновцу је ситуација стабилна, а екипе из Македоније, Словеније и Немачке су целу ноћ испумпавале воду, јавља репортер РТС-а. 

01.00 - У босутским и моровићким шумама дивљач је збринута и налази се у три ограђена дела ловишта, саопштавају "Војводинашуме".

19.45 - Клизиште код Малог Зворника, због којег је пут Лозница-Бајина Башта већ данима у прекиду, не мирује, тако да ће бити изграђен алтернативни пут.

18.35 - Сава је коначно побеђена, рекао је генерал Љубиша Диковић на насипу рејона Чеврнтија код Шапца.

17.00 - У Рударском басену "Колубара" почела дезинфекција свих поплављених објеката и земљишта, саопштио је ЕПС.

14.30 - МУП апелује на грађане да се још не враћају у Обреновац, јер екипе и даље раде на нормализацији услова.

13.10 - Директор Јавног комуналног предузећа "Водовод" у Смедеревској Паланци Миодраг Михајловић изјавио је да је та општина добила воду, али да она и даље није за пиће.

12.45 - Дунав неће прећи насипе и биће у границама између редовне и ванредне одбране од поплава, изјавио је градоначелник Београда Синиша Мали.

12.05 - Влада укинула ванредну ситуацију. 

11.55 - Током поплава евакуисано 38.000 људи, од тога 25.000 из Обреновца, јавља извештач РТС-а.

10.40 - Министар Расим Љајић најавио је да ће данас бити одржана седница Кризног штаба за ванредне ситуације, а након тога и седница Владе на којој ће се расправљати о стању у земљи и могућности укидања ванредне ситуације.

10.40 - Новинарске екипе са припадницима МУП-а обилазе делове Обреновца из ког се повукла вода, да би видели како се врши асанација терена. Неопходно ношење маски и рукавица.

7.40 - Предраг Марић: Око поноћи дошло до мањег пробијања насипа у Костолцу, али то је врло брзо санирано.

Начелник генералштаба Војске Србије и шеф Кризног штаба у Шапцу Љубиша Диковић рекао је да је "Сава код тог града коначно побеђена".

"Сви су дали све од себе да коначно после осам дана можемо да одахнемо", истакао је Диковић на насипу у рејону Чеврнтија код Шапца.

"Сава се 'ваљала' од Шапца ка Београду и претила је да пробије насип који је изграђен 70-тих година прошлог века", истакао је Диковић, захваливши се свим медијима и грађанима.

Грађанима је поручио да су се понашали као прави војници. "Били сте до колена у води, а нико није жалио да не може више да издржи, него сте питали шта треба да се ради", рекао је Диковић.

Водостаји у Београду данас би требало да достигну границу ванредне одбране, а врх таласа очекује се за викенд.

Градоначелник Београда Синиша Мали тврди да је главни град Србије заштићен од таласа Саве и Дунава.

"Водостај Саве и Дунава расте, али не онолико брзо колико смо очекивали", рекао је Мали.

Мали је истакао да су бедеми које су направљени довољно високи и у потпуности сигурни да тако нешто издрже.

"Дунав такође расте, али не колико смо очекивали. Очекујемо да ћемо у наредна два дана имати проглашење заштите од ванредних поплава, али то су у питању центиметри, далеко испод врха бедема који смо направили", поручио је Мали.

Раније данас, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је  да је тренутно стање у земљи стабилно, али да нас очекују још четири дана потпуне приправности.

"Тренутно је стање стабилно. Око поноћи је дошло до мањег пробијања насипа у Костолцу, али је то врло брзо санирано. На свим осталим тачкама вода стагнира или је у мањем опадању", истакао је Марић за агенцију Бета.

Марић је нагласио да "нас очекују још четири дана потпуне мобилности и приправности", иако у овом тренутку нема критичних тачака.

У београдској општини која је највише страдала од поплава, Обреновцу, живот се полако нормалозије. Враћају се грађани који то могу, а војска, Жандармерија и ветеринарске екипе помажу им у отклањању последица поплава.

Ипак, неки делови Обреновца још су под водом. Заменик Оперативног штаба за Обреновац и околину Славко Јевђевић прецизирао је да су делови Шљивица, Забрежја, Дудова и места Саве у том београдском насељу и даље под водом, али да је стање много боље него што је било. Одобрено је и прво отварање бензинске пумпе у том граду, јавља извештач РТС-а.

Санитарне екипе биле су запослене целе ноћи, а посао им је олакшавало осветљење које је ноћас стигло у Обреновац.

"Електродистрибуција Београд" пустила је синоћ у погон трафостаницу 35/10 Обреновац, преко које се напаја читав град.

ЕДБ је ремонтовао и оспособио 44 нисконапонске станице у Обреновцу, док је још стотинак под водом.

Живот се полако нормализује и у Баричу надомак Обреновца, где су се јуче вратили превентивно евакуисани мештани.

Колубара код Обреновца полако опада.

Стање у сремским селима уз Саву је добро, али још нема опуштања, упозоравају у тамошњем штабу за ванредне ситуације.

Повратка евакуисаних у села Јамена, Вишњићево и Моровић неће бити још неколико дана, док опасност од поплавног таласа потпуно не прође.

Ниво река Босут и Студва код Моровића расте центиметар на сат, па се ојачавају поједини насипи, јавио је репортер РТС-а.

У Моровићу су синоћ стручњаци Института за јавно здравље забранили употребу воду из водовода. Она није ни за техничку употребу, па су у том сремском селу славине од синоћ суве.

Током дана, локални штаб за ванредне ситуације обезбедиће мештанима цистерне са водом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво