Читај ми!

Повратак и чишћење терена, опрез још траје

Почео повратак евакуисаних у Барич. Неки власници локала већ стигли до својих објеката у Обреновцу. У току чишћење терена у Обреновцу и другим местима. Додатан опрез на критичним тачкама на бедемима у Шапцу. У Сремској Митровици ситуација под контролом.

1.30 - Чесме у Моровићу су вечерас суве, пошто је вода у том сремском селу загађена, јавља извештач РТС-а после седнице Кризног штаба.

00.30 - Ниво Босута и Студве код Моровића расте центиметар на сат, па се подижу поједини насипи, јавља репортер РТС-а. Стање је добро, али нема опуштања, кажу у тамошњем Штабу.

22.35 - Саобраћај на деоници Крупањ-Коренита-Крст је успостављен, саопштили "Путеви Србије".

19.35 - Електродистрибуција Београд пустила је у погон трафостаницу 35/10 Обреновац, преко које се напаја читав град.

17.20 - Из Рударског басена "Колубара" у Лазаревцу данас је, након седам дана, кренуо први вагон са угљем за потребе ТЕНТ-a у Обреновцу.

15.10 - У Барич стигао први аутобус са грађанима из прихватилишта у Комбанк арени, јавља дописник РТС-а.  

14.30 - Почео је повратак грађана у Барич, рекао је директор Београдског комуналног предузећа (Беоком) Дарко Главаш. 

14.00 - Неки власници локала већ стигли до својих објеката у Обреновцу, јавља извештач РТС-а из тог града.

13.11 - Хитно потребне додатне количине хлора, негашеног креча, заштитне опреме и дезинфекционих средстава. 

09.20 - Један број мушкараца током дана враћа се у поједина села обреновачке општине, како би помогли да се нормализује живот.

08.15 - Генерал Курибак: Смирује се ситуација у поплављеним местима у Срему, али још нису безбедна за повратак евакуисаних грађана.

07.30 - Сава и Босут код Сремске Митровице опадају. Студва у благом порасту, али је ситуација стабилна.

У центру Обрeновца вода се знатно повукла - војска, Жандармерија и ветеринарске екипе помажу у санацији последица поплава, а истовремено се достављају храна и вода за пиће онима који су остали у том граду. У Обреновац су почели да се враћају власници локала из делова града који су безбедни.

Начелник Управе за ванредне ситуације Београда Раде Милошевић рекао је за РТС да ће становници села у вишим деловима обреновачке општине бити обавештени када и под којим условима могу да се врате кућама.  

Ангажовано је и 100 пумпи за испумпавање воде из најнижих тачака града. У Обреновац је стигло 11 бугарских цистерни са шмрковима.

Полиција води рачуна да нико не уђе у град, али, како би се спречила пљачка, контролише се и ко излази из града.

"Током ноћи, а наравно и свакодневно учествујемо у проналажењу и хватању криминалаца којих, нажалост, има на територији Обреновца и у околини. Користе ситуацију, пробају да уђу у трговинске радње и пословне објекте да нешто украду и створе противправну материјалну корист", каже полицијски пуковник Славко Ђевђевић 

Министарства пољопривреде и заштите животне средине и здравља саопштила су да су им хитно потребне додатне количине хлора, негашеног креча, заштитне опреме и дезинфекционих средстава за санирање последица на подручјима захваћеним поплавама. 

Живот се полако нормализује и у Баричу надомак Обреновца. Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је да се аутобусима врате сви исељени становници Барича.

"У Баричу сада постоје комплетни услови за повратак житеља тог места, нема поплављених објеката, струја је пуштена и радујемо се чињеници да ће бар један део суграђана поново бити у својим домовима", рекао је за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Савски бедеми у Шапцу и даље издржавају, а ниво те реке наставља постепено да опада, у просеку један центиметар на сат времена. Ипак, опасност од пробијања насипа и даље постоји. Због тога су позвани радно способни мушкарци ради додатног ојачавања насипа у Дреновцу.

На бедемима, дежурају припадници полиције и "Србијавода". Ојачавање бедема на критичним тачкама биће настављено и у току данашњег дана. Ради се и на уклањању животиња у селима која су била под водом.

Опасност у Сремској Митровици је прошла и тај град се полако враћа у нормалу. У паду су водостаји Саве и Босута, једино је водостај Студве у благом порасту.

Насипи код Моровића, Вишњићева, Сремске Раче и Босута и даље су под надзором и то су за сада једине критичне тачке. У евакуисаном Моровићу полиција обилази и проверава куће како би се спречиле крађе.

Координатор кризног штаба у Моровићу, начелник Управе полиције Србије генерал Младен Курибак рекао је за РТС да се ситуација у поплављеним местима у Срему полако смирује, али да још нису безбедна за повратак евакуисаних грађана.

"Мора још да се причека, прво из безбедносних разлога, а потом и због опасности од зараза, мора да се уради асанација терена, па тек она могу да се врате жене и деца", рекао је Курибак.

У области уз Дрину, поред поплава велики проблем представљају и клизишта, која стварају одроне.

Тако је и у Малом Зворнику. Саобраћај на путу до Бајине Баште је забрањен. Хеликоптери војске допремили су велику количину хране. Становници Малог Зворника апелују да им се допреми тешка механизација које тамо нема.

Ситуација у селу Обреж код Варварина, где је било поплављено 236 домаћинстава се полако стабилизује, али се вода из дворишта и даље испумпава, јер су се у међувремену затворили канали, и вода која је у то село дошла из Велике Мораве није могла да се врати у свој ток. 

Ниво воде на Дунаву код Београда је на коти око 630 центиметара, односно 20 центиметара нижи од коте која би значила проглашење ванредне одбране од поплава.

"Све су блаже прогнозе и све смо даљи од сценарија који је био пре седам дана", рекао је за РТС директор "Београдвода" Милош Миловановић.

Ниво воде ће, каже Миловановић, на крају највероватније бити два метра испод коте за коју је у Београду припремљена одбрана.

Миловановић је поручио грађанима да не кваре бедеме, јер се њима Београд штити од поплава и да ће џакови ради заштите можда и у јуну бити потребни.

Градоначелник Синиша Мали формирао је Координациони тим за праћење стања на клизиштима на територији Београда, а за председника је постављен заменик градоначелника Андреја Младеновић, саопштила је данас градска управа.

Задатак Координационог тима је евидентирање клизишта са евиденцијом основних података, оценом угрожености лица, објеката и других добара, али и могућност санације клизишта, наводи се у саопштењу Скупштине Града.

Кад је реч о енергетском систему, ЕПС је саопштио да су производни капацитети и даље угрожени и да се ситуација контролише даноноћно. Истовремено се предузимају и мере како би се што брже нормализовала производња и струје и угља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво