Читај ми!

Ђердап чека отпад који носи вода из региона

Велика вода која се из Дрине, Саве и из горњег тока Дунава очекују од петка до краја седмице, могла би до Кладова да донесе угинуле животиње па чак и заостале мине из поплављеног подручја у региону. На Ђердапу очекују прецизна упутства надлежних министарстава о уклањању тог отпада.

На Хидроенергетском и пловидбеном систему "Ђердап 1", у три смене чисти се језеро изнад бране јер се за само 24 сата скупило 10 пута више отпада него обично.

Велике воде могу донети и опасан отпад. Директор Хидроелектране "Ђердап" Љубиша Јокић каже да се очекују и угинуле животиње и да су већ предузете активности заједно са штабом Општине Кладово и инспекцијским службама како би се све одвијало по устаљеној процедури.

"Иначе, о питању мина биле су неке информације. Ми ћемо информације проследити Министарству одбране, па се надамо да ћемо у договору са њима предузети неке активности", рекао је Јокић.

Угинуле животиње, ако их буде било, морају се уклањати према процедури коју прописује закон.

"Ми ћемо те лешеве преузети са Хидроелектране 'Ђердап' и превозити на једино регистровано сточно гробље у Неготину. Надзор и целу процедуру сахрањивања водиће ветеринарски инспектор", каже директор ЈП "Комуналац" из Кладова Никола Думитрашковић.

За сада у Дунаву је највише отпалог дрвета из целог региона. Матице реке наносе га само на нашу обалу. Румуни немају тај проблем.

На сваки сат избаци се 10 до 15 кубика отпада. Због тога се повремено и путеви затварају.

На Ђердапу очекују прецизна упутства надлежних како ће се река чистити ако водом стигну убојна средства. Велика вода из Дрине, Саве и из горњег тока Дунава очекује се код Кладова од петка до краја седмице.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво