Читај ми!

Енергетски систем се враћа у нормалу?

ЕПС саопштава да су производни капацитети и даље угрожени и да се ситуација контролише даноноћно. Истовремено се предузимају и мере како би се што брже нормализовала производња и струје и угља. У Колубари очекују да ће прве количине угља поново копати у наредна 24 сата.

На два од четири копа, пољу "Д" и "Б2, у руднику "Колубара" покренута је производња откривке, односно земље изнад угља. То је услов да се што пре крене и са производњом лигнита за термоелектране у Обреновцу.

Упоредо се ојачава насип на реци Колубари чије је изливање поплавило највећи коп Тамнава западно поље и претворила у језеро које је потопило девет багера. Како кажу, тамо има чак 210 милиона кубика воде.

"Да би сви били свесни шта значи тих 210 милиона кубика воде, ја ћу поменути Власинско језеро, које има запремину од 165 милиона кубика воде. Ми сад имамо вештачко језеро које има већу запремину од Власинског језера. Стање на коповима је заиста катастрофално у односу на стање које смо имали, које је обезбеђивало стање српске електропривреде", каже генерални директор колубарских рудника Милорад Грчић.

Око Термоелектране "Никола Тесла А" у Обреновцу и даље се ојачавају бедеми, а ниво Саве се прати. Термоелектрана се спрема да за викенд поново покрене производњу.

"Тренутно је најнижи ниво водостаја на Сави у последњих пет дана. Ми се надамо да неће доћи до повећања нивоа Саве и угрожавања овог постројења. Као што знате, од четвртка је овде било драматично и ми смо овде имали потапање овог комплетног дворишта укључујући и доње нивое електране ТЕНТ 'А' где се налазе расхладни уређаји, где су пумпе врло озбиљне", рекао је Чедомир Поноћко, директор Термоелектрана "Никола Тесла".

И "Електромрежа Србије" је додатно заштитила најважнију трафостаницу у близини термоелектране која прима комплетну струју коју ТЕНТ "А" производи и без које не може да ради.

"Ми се надамо да је овај насип довољно снажан. Ми очекујемо и да (вода) не дође чак до насипа. Значи, спремамо се што се тиче техничког дела као да ћемо сутра пустити трафостаницу у рад. А, што се тиче одбране од поплаве, спремамо се као да ће бити велика поплава", каже Никола Петровић, генерални директор "Електромреже Србије".

"Код нас се појављује све више и проблем клизишта пошто ми наравно као оператор преносног система имамо далеководе на целој територији Србије. Отприлике око 200 клизишта се појавило на нашим трасама. Тренутно су два далековода озбиљно угрожена и то у реону западне Србија у Подрињу", рекао је Милош Младеновић из "Електромреже".

Стање у термоелектрани и коповима у Костолцу је стабилно, а вода се нон-стоп испумпава. Хидроелектране "Ђердап" 1 и 2 већ дуже време смањују производњу због великог прилива и испуштања воде у акумулациона језера.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво