Читај ми!

Вербић: Без матуре није завршена школа

Без завршног испита не може да се добије сведочансто о основношколском образовању, каже министар просвете Срђан Вербић, одговарајући на иницијативу Форума београдских основних школа да осмаци ове године не полажу малу матуру због ванредне ситуације изазване поплавама.

Министар Вербић сматра да би иницијатива Форума београдских основних школа требало да има озбиљнију стручну аргументацију.

"На испиту се проверава знање стечено свих претходних година, не само на крају осмог разреда", рекао је Вербић Танјугу.

Министар је указао на приоритетан задатак - што бржа нормализација наставног процеса након поплава, подсетивши да је завршни испит саставни део редовне школске године регулисан законом, подзаконским актима.

"Спровођење завршног испита било би индикатор да смо нормализовали стање у школама", рекао је Вербић оценивши да је ситуација већ сада великим делом нормализована.

"Наравно, има ученика који нису у могућности да сада присуствују настави али то нема много везе са завршним испитом. Испит је провера знања нечега што су учили осам година. Без завршног испита нису завршили основну школу", рекао је министар просвете.

Указао је на обавезу Министарства да свим ученицима омогући завршетак школе у складу са законом, чему, како је рекао, завршни испит управо и служи.

Форум београдских основних школа предложио је да полагање мале матуре буде укинуто ове године због ванредне ситуације изазване поплавама и у знак солидарности са ученицима и наставницима свих школа у Србији које не могу равноправно учествовати у припремама за полагање завршног испита.

Четири репрезентативна синдиката просвете сугерисала су министру Вербићу да размотри предлог да се мала матура не полаже у угроженим подручјима, јер за то не постоје услови.

"У свим местима где је то могуће, мала матура треба да се изведе онако као што је унапред договорено", оценили су заједничком саопштењу Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Синдикат просвете "Независност" и Синдикат радника у просвети Србије.

Коментаришући предлог Форума, вршилац дужности директора београдске ОШ "Краљ Петар Први" Младен Стевановић сматра да није без утемељењења али би, како каже, морао да се мења закон.

Постоје ученици који ће бити дискриминисани јер неће моћи да се спремају као и деца која нису погођена поплавама, рекао је Стевановић.

Међутим, иза свега стоји закон, који предвиђа завршетак школовања управо тим завршним тестом, навео је Стевановић, уверен да ће надлежни изнаћи рационално решење.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво