Читај ми!

Ђурић: Изазови следе кад се вода повуче

Председник Србије Томислав Николић у току дана ће наставити разговоре са представницима међународне заједнице, рекао је саветник председника Марко Ђурић. Оценио је да ће прави изазови уследити када се вода повуче.

Ђурић је гостујући на РТС-у истакао да тог момента предстоји суочавање са изазовом повратка људи у практично разорена подручја.

Подсетио је да су многи делови Србије готово спрани са лица земље и да је у наредним месецима потребно посветити пажњу људима који су унесрећени овом трагедијом.

Ђурић је изјавио да ће председник Николић уручити конвој са неколико великих шлепера пијаће воде грађанима Смедеревске Паланке. 

Настављају се напори да се обезбеди снабдевање пијаћом водом Смедеревске Паланке и да ће председник Николић разговарати о проблемима са представницима локалне самоуправе, каже Ђурић.

Николић ће, како је најављено, уручити хуманитарну помоћ грађанима Смедеревске Паланке, обићи ће Карађорђеву улицу у Доњем насељу и Јавно комунално предузеће за производњу и дистрибуцију воде "Водовод Смедеревска Паланка".

Ђурић је потврдио да ће се наредних дана Николић у Паризу састати са председником Француске Франсоа Оландом, а потом и са генералним секретаром Ујединјених нација Бан Кимуном.

Један од тежишних циљева тог разговора биће позив на одржавање међународне конференције са циљем да се Србији помогне у процесу обнове.

"Наша земља ипак ужива значајне симпатије и има оних који су спремни да помогну и то у нашем непосредном окружењу", оценио је Ђурић и додао да је "добре воље било можда и више него што смо очекивали".

Ђурић је указао на важан психолошки моменат и сву слогу, која је још једном показана у тешкој ситуацији, али и да је потребно извући наук за понашање у редовним условима.

Говорећи о донаторској конференцији, Ђурић је рекао да се за сада обављају прелиминарни контакти и да ће се са земљама у окружењу разматрати најбољи начини да се међународна помоћ прикупи.

Ђурић је прецизирао да је до сада је само у Шапцу потрошено више од милион џакова за песак.

Саветник председника републике подсетио да је штета готово као код ратних разарања, уништено је хиљаде кућа, економских објеката, путева, саобраћајница.

Ђурић каже да ће због тога бити потребна регионална организација и помоћ од Уједињених нација.

"Наставићемо интензивно да радимо на томе, а рачунамо и на солидарност и хуманост бројних држава у свету којима смо и ми помагали у ситуацијама када је њима била тешко", најавио је Ђурић.

Ђурић је указао на упорност и истрајност војске у Шапцу, као и сектора за ванредне ситуације, полиције, грађана, хиљада волонтера у борби за одбрану насипа.

Захваљујући помоћи тимова из Аустрије, Белорусије и других земаља највећим делом отклоњене су опасности од опасних хемикалија које би могле да представљају претњу за животну средину, истакао је Ђурић.

Ђурић је оценио да је у Шапцу ситуација у великој мери нормализована, критични дани су преброђени, а ствари добро функционишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво