Читај ми!

Крстић: Тачна процена штете и јака контрола

Важна је тачна процена штете и контрола трошења новца за обнову и помоћ угроженима од поплава, рекао је министар финансија Лазар Крстић. Морамо да ускладимо потребе са изворима финансирања, нагласио је Крстић.

Министар Крстић је гостујући у специјалној емисији РТС-а објаснио да криза пролази кроз неколико фаза.

Рекао је да прва фаза подразумева бригу за животе и основне потрепштине после евакуације грађана. Крстић је рекао да је друга фаза планирање и да је то суштински део.

"Кад престане најстрашније, онда планирате како ће тећи обнова. Следи процена штете, и на основу тога пројекти и програми за које тражите финансирање", рекао је Крстић.

Међутим, истакао је да ће највећи део средстава потребних за обнову ићи из републичког буџета.

Трећа фаза је трошење тих средстава, односно обнова, а Крстић је рекао да ће контрола бити ригорозна.

"Већ смо разговарали са ДРИ. Бићемо ригорозни око контроле јер не можемо да изиграмо поверење свих људи који уплаћују новац на име донација. Разговарамо о томе да сав тај новац третирамо на посебан начин и да све то иде кроз Владину комисију за процену штете како бисмо знали где се сваки динар троши", истакао је Крстић.

"Већ смо кренули да се организујемо и док трају операције на терену", рекао је министар.

Како је напоменуо, кад је реч о организацији приликом тражења средстава, неке ствари ће ићи преко Канцеларије за евроинтеграције и министарке Јадранке Јоксимовић, донације и кредити иду преко Министарства финансија, а Министарство спољних послова је надлежно за комуникацију са УН.

"Заједно смо седели и пролазили кроз то како бисмо одредили приоритете", рекао је Крстић.

Навео је и да је Светска банка један од наших партнера са којима већ имамо неке уговоре, где ћемо неке од тих уговора прилагодити новој потреби.

Крстић је претходно дао интервју за Си-Ен-Ен о ситуацији у Србији и последицама.  

"Ми од почетка причамо да је ово нешто што се не дешава сваки дан. Нисмо имали ово у последњих 100 година. Србија јесте погођена као никада до сада елементарном непогодом, али такође и БиХ и Хрватска, тако да је то једна шира прича и прича која заузима место у светским медијима", објаснио је Крстић.

Рекао је да је тешко планирати средства за непредвиђене околности и да је прерано да се говори о проценама.

"Добијамо донације са свих страна. Мислим да је то позитиван сигнал како људи гледају на Србију и међународну позицију. Али не можете да очекујете да ће вам нешто пасти с неба", објаснио је Крстић.

"Кад вам се деси нешто што је ванредно можете да рачунате и на ванредне изворе прихода и да пренамените средства, и ми морамо да утврђујемо износ штете заједно са локалним самоуправама", навео је министар.

Рекао је да је до сада на девизни и динарски рачун које је отворила Влада прикупљено више од седам милиона евра.

"То је нешто што ћемо поставити врло транспарентно како би сваког дана могло да се прати на сајту министарства", нагласио је Крстић.

Када је реч о трошењу новца, министар је рекао да ће сви акти бити јавни и да ће сви морати да извештавају шта су постигли са опредељеним новцем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво