Читај ми!

Европа и дијаспора и даље шаљу помоћ

Очекује се долазак хуманитарне помоћи из Јапана и од ОЕБС-а, поред помоћи која свакодневно стиже из целог света. Током дана, из Данске, Словачке и Немачке треба да стигну и тимови за испумпавање воде.

Међународна хуманитарна помоћ и најпотребнија опрема која ће помоћи у спасавању живота и санирању последица поплавом угрожених подручија свакодневно стиже у Србију, а на терену заједно са српским спасиоцима без престанка на евакуацији и помоћи угроженима раде тимови из Руске Федерације, више земаља ЕУ и региона, саопштава МУП.

Хуманитарна помоћ у опреми и животним намирницама стигла је од Уједињених нација, Руске Федерације, Азербејџана, Белорусије, Словеније, Црне Горе, Македоније.

Авион са хуманитарном помоћи из Азербејџана стигао је синоћ директним летом из Бакуа на београдски Аеродром "Никола Тесла". Помоћ се састоји од моторних и пластичних чамаца, генератора мотора за чамце, шатора, опреме за спасилачке акције, пумпи, плинских боца, лампи, канистера, ћебади.

Руским хеликоптером у Шабац је данас допремљена хуманитарна помоћ грађанима са поплављених подручја.

Хеликоптером К-32 достављени су прехрамбени производи и оно што је неопходно за прву помоћ, изјавио је Танјугу заменик руског министра за ванредне ситуације Едуард Чижиков.

Рекао је да руски одред броји 76 спасилаца од којих су 20 рониоци и да располажу савременом опремом и техником. Према његовим речима, у одреду су и два кинолошка тима са псима за тражење и претрагу терена.

Чижиков је додао да су руском одреду на располагању и два хеликоптера К-32 који су смештени у Нишу, а опремљени су савременом спасилачком опремом која такође може да буде употребљена за спасавање.

На нишки Аеродром "Константин Велики" јуче је стигла још једна, четврта испорука хуманитарне помоћи Руске Федерације, која се састоји од 28 тона хране за бебе и одрасле, шећера, врећа за спавање, шатора и још једаног струјног агрегата.

УН су основале координациони тим при Сектору за ванредне ситуације, који са надлежнима из Србије координира сву пристиглу помоћ и помаже локалним властима у отклањању последица од поплава.

Такође, у Србији је и тим ЕУ за фасилитацију помоћи Европског механизма цивилне заштите са циљем да помогне српским властима и координира помоћ која пристиже из Уније.

На спасавању и помоћи угроженима ангажовани су спасиоци из Руске Федерације, Словеније, Бугарске, Чешке, Немачке, Аустрије, Француске, Мађарске, Македоније, Црне Горе, Хрватске са опремом за спасавање угрожених поплавама и испумпавање воде пумпама, а током дана из Данске, Словачке и Немачке пристижу и тимови за испумпавање воде.

Србији су притекли у помоћ и хеликоптери из Словеније, Швајцарске, Немачке, Македоније, Мађарске, Белорусије и из контингента Еулекса.

Тимови су, уз координацију Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Војске Србије, ангажовани на подручју Обреновца, Лазаревца, Шапца, Сремске Митровице, Јагодине, Параћина, Колубаре, Шапца, Прогара и ТЕНТ-а.

Како се наводи у саопштењу канцеларије ЕУ у Србији, десетине додатних спасилачких тимова, хеликоптера, чамаца и пумпи спремно је да, по потреби и на захтев Србије, буде одмах упућено у земљу, а Еулекс шаље додатну помоћ.

Помоћ у виду хране, воде, одеће и неопходних средстава за бебе стиже од српске дијаспоре, али и од фирми и предузетника земаља у региону.

У Србију је током ноћи стигла и хуманитарна помоћ од српске заједнице "Квадраци" и фирме "Кожучанка" из Македоније, а Црвени крст те земље упутио је помоћ која се састоји од воде, хране, ћебади, средстава за хигијену.

Црвени крст Црне Горе и приватници из Бара упутили су хуманитарну помоћ за становнике поплавом угрожених подручја, а Епархија Српске православне цркве из Словеније и Српска паравославна црква из Виченце послале су помоћ у виду одеће, хране, средства за хигијену, ћебади.

Јеврејска хумана фондација из Румуније упутила је пелене, воду, беби-опрему, конзервирану храну, наведено је у саопштењу МУП-а Србије.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво