Читај ми!

Нови поплавни талас прети Обреновцу

Због новог поплавног таласа реке Саве који од Забрежја прети Обреновцу, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наредио је хитну и потпуну евакуацију тог града.

07.40 - Око 2.000 Обреновчана од синоћ евакуисано, јавља наш репортер. 

06.30 - Евакуација становништва из Обреновца успешно се наставља, каже за РТС начелник оперативног градског центра за ванредне ситуације Александар Марсенић.

02.45 - У току је евакуација око 4.000 мештана из места Стублине у обреновачкој општини, јавља РТС-ов репортер.

00.15 - Један број грађана у Обреновцу одбија евакуацију, јавља репортер РТС-а. У Обреновцу су и министри Братислав Гашић и Александар Вулин.

23.15 - До сада евакуисано више од 1.000 људи из Обреновца, јавља репортер РТС-а и додаје да се утврђују насипи код ТЕНТ-а "А" и "Б".

22.35 - Прекинута ваздушна евакуација у Обреновцу, јер је само 30-ак грађана било спремно за евекуацију хеликоптерима, каже за РТС бригадни генерал Предраг Бандић.

22.10 - У току евакуација грађана из нижих делова Обреновца, који би могли бити под водом, јавља репортер РТС-а.   

19.30 - Евакуисано 300 мештана Забрежја, јавља репоретер РТС-а из Обреновца. 

19.00 - У акцији евакуације учествује шест хеликоптера МУП-а Србије и пет међународних хеликоптера.

18.30 - У наредних 20 сати покушаћемо да евакуишемо све људе из угрожених подручја, рекао министар Небојша Стефановић.  

18.05 - У току евакуација 300 људи из Обреновца, каже Предраг Марић за РТС.

Министар Небојша Стефановић каже да ће у Обреновцу најугроженији бити нижи делови и да ће за 20 сати спасиоци покушати да евакуишу све угрожене.

"Желимо да спроведемо потпуну евакуацију, она неће бити могућа за 15-20 минута, јер неће тада наићи талас, али ускоро пада мрак и морамо да извучемо најугроженије а покушаћемо да за 20 сати евакуишемо све угрожене људе", рекао је Стефановић за РТС.

До сада је евакуисано више од хиљаду становника Обреновца, потврдио је за РТС Раде Милошевић из МУП-а.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин апеловао је вечерас на грађане Обреновца да послушају наређење кризног штаба и евакуишу се из тог града.

"Евакуиште бар жене и децу, прихватилишта су ту, за њих има места, превоз је организовам, све је ту. Штаб је издао нарађење да се врши евакуција, тражимо да се сви придржвају тога. Боље да сутра, ако сте толико убеђени да се ништа неће десити, кажете да сте били у праву, него да кажете да нико није могао да претпостави и да не одговарате за здравље и судбину своје породице", рекао је Вулин за РТС у Обреновцу.

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић каже да нема места паници, јер има довољно времена. "Не ради се о ситуацији као пре неколико дана", тврди Марић и истиће да "нису у питању минути".

Марић је објаснио за РТС да је Сава порасла услед раста Дунава и да је вода пробила насип на три места код Забрежја и иде ка Обреновцу.

Наиме, Дунав нише не може да прими воду и потискује Саву, па се очекује раст Саве до 70 центиметара, рекао је Марић.

Начелник сектора за ванредне ситуације и министар полиције апелују на Обреновчане да слушају упутства Кризног штаба и да имају поверења.

У акцију евакуисања угроженог становништва на подручју Обреновца укључило се шест хеликоптера МУП-а Србије и пет хеликоптера из Словеније Македоније, Мађарске, Белорусије и Еулекса.

Акција је, међутим, прекинута, пошто је свега тридесетак грађана било спремно за евакуацију летелицама, потврдио је командант 204. ваздухопловне бригаде, бригадни генерал Предраг Бандић.

"Мало ми је чудно и неразумљиво да се одазвало свега тридесетак грађана Обреновца који су били спремни за евакуацију путем снага ваздухопловства Војске Србије. Ми смо после два сата ишчекивања одлучили да прекинемо ваздушну операцију евакуације, имајући у виду да нема даљег интересовања грађана Обреновца, а било је потребно и да се припремимо за јутро", рекао је Бандић за РТС.

Били смо спремни са кризним штабом Старе Пазове и Црвеним крстом Србије да 2.000 људи превеземо, сместимо у кревете и дамо им оброке у школама у Старој Пазови и у Београдској арени, навео је Бандић.

Репортери РТС-а јутрос су јавили да је вода опала два метра за 24 часа.

Јутрос је на територији Обреновца почело прикупљање угинулих животиња како не би дошло до ширења заразе као и дератизација терена, саопштио је МУП.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво